Apple Inc. a făcut un pas important spre furnizarea propriilor cipuri pentru dispozitivele mobile prin achiziționarea diviziei 5G a companiei Intel printr-o tranzacție de 1 miliard de dolari, au declarat companiile în cursul săptămânii trecute. Intel își rezervă dreptul de a dezvolta modemuri pentru aplicațiile non-smartphone. După finalizarea tranzacției, circa 2.200 de angajați de la Intel se vor alătura companiei Apple, la care se mai adaugă proprietetea intelectuală, echipamentul, dar și contractele de leasing. Totodată portofoliul existent al Apple va avea 17.000 de brevete privind tehnologia wireless, variind de la standardele de comunicare celulară și până la modemuri.

De asemenea, Apple devine un jucător mai puternic în ce privește licențierea globală care vor avea loc cel mai probabil între majoritatatea deținătorilor de brevete de tehnologie 5G, spre exemplu cum ar fi și Huawei Technologies Co Ltd. Conform înțelegerii dintre Intel și Apple, Intel este cea care își va păstra dreptul de a dezvolta modemuri pentru aplicațiile non-smartphone, așa cum sunt PC-urile, echipamentele industriale și autoturismele. De altfel cipurile modem conectează dispozitive precum iPhone la rețelele de date wireless, însă Apple s-a bazat întotdeauna pe furnizorii externi pentru acest lucru.

În ultimul an Intel a fost singura sursă în ce privește furnizarea chipurilor modem pentru iPhone și asta după ce Apple a intrat într-o luptă legală prelungită cu furnizorul anterior, și anume Qualcomm Inc., având în vedere practicile acestora de licențiere. De altfel acordul dintre cele două companii, Apple și Intel, va susține obiectivul Apple de a-și construi propriul cip pentru tehnologia 5G, având în vedere că doi dintre cei mai mari rivali ai acestora, Samsung Electronics Co Ltd și Huawei, au deja capacitatea de a furniza cipuri modem.

Potrivit informațiilor, încă de anul trecut Apple a depus numeroase eforturi pentru a-și dezvolta propria tehnologie 5G, numai că aceștia nu au recunoscut niciodată acest lucru în mod oficial. În luna februarie, Reuters a raportat că Apple și-a redirecționat activitățile de inginerie în domeniul modemurilor în aceeași unitate de proiectare a cipurilor care face procesoarele personalizate pentru dispozitivele sale, semnalând o dublare a activității de realizare a cipului modem proiectat în cadrul companiei.

De altfel directorul executiv al companiei, Tim Cook a declarat că în mare parte societatea își dorește să-și controleze propria soartă tehnologică, iar analiștii au numit acest lucru „doctrina Cook”.

„Credem că trebuie să deținem și să controlăm tehnologiile principale din spatele produselor pe care le realizăm”, a spus investitorilor în anul 2009 Tim Cook, potrivit Daily Mail.

Prin urmare achiziționarea de active Intel ar putea ajuta Apple să-și îndeplinească dorința și anume aceea de a-și produce singură tehnologia 5G. O persoană familiarizată cu această chestiune a declarat că Apple intenționează să utilizeze tehnologia modemurilor Qualcomm pentru un iPhone 5G în 2020, dar dorește să dezvolte o tehnologie proprie în domeniul modemurilor 5G, gata de utilizare în unele dintre produsele sale până în 2021.

Dar orice înlocuire a Qualcomm este probabil să se întâmple în etape, a spus această persoană citată de Daily Mail, deoarece Apple își construiește abilitatea de a se asigura că modemurile sale funcționează pe toate rețelele și țările în care Apple vinde telefoane. Asigurarea compatibilității la nivel mondial este puterea binecunoscută a companiei Qualcomm și Apple s-ar putea să trebuiască să se bazeze pe Qualcomm pentru unele modemuri în timpul unei perioade de tranziție pe propriile sale dispozitive.

“Există o dorință aprigă (la Apple) de a avea independența, dar ei și-au dat seama că acest lucru trebuie făcut în mod responsabil”, a spus această persoană conform sursei citate.

Contractual de furnizare a cipurilor Qualcomm către Apple durează de șase ani, iar Apple va continua să utilizeze cipurile firmei din San Diego în modelele sale premium, chiar dacă va încorpora propriul model în dispozitivele low-end și de asemenea în cele mai vechi, a declarat un veteran din industria cipurilor care a solicitat anonimatul pentru a discuta probleme confidențiale, citat de Daily Mail.

De altfel, Apple colaborează cu societatea Unichip Corp din Taiwan, care este o companie de proiectare a cipurilor și în care furnizorul Apple, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co este investitor, pentru a putea dezvolta un design al modemurilor, cu toate că proiectul este în stadiu incipient. Bineînțeles pentru Apple cel mai important aspect al înțelegerii cu Intel este cel legat de brevete.

Cu atât mai mult cu cât pentru a putea vinde un iPhone 5G, Apple va trebui să încheie acorduri cu principalili titulari de brevete 5G, printre care Nokia, Ericsson, Huawei, dar și Qualcomm. Apple a realizat un contract de licențiere cu Qualcomm, însă nu a dezvăluit dacă are acorduri și cu celelalte companii. Avocatul specializat pe proprietate intelectuală care a lucrat în divizia de licențiere Qualcomm din Asia, Erick Robison, a declarat că pentru Apple această înțelegere ar putea oferi o mai bună influență în discuțiile de licențiere. Erick Robison a mai spus, potrivit Daily Mail:

„Nu cred că Intel are chiar portofoliul pe care îl deține Qualcomm, dar cu siguranță are unul suficient de mare pentru a putea influența evaluările arunci când vine vorba de un acord de licențiere încrucișată.”

credit foto: The Jakarta Post