Versiunea Android Q beta va fi lansată pe mai multe smartphone-uri comparativ cu Android Pie beta, datorită programului Google Treble. La conferința  dezvoltatorilor  I/O de anul trecut, Google a făcut anunțul surprinzător că versiunea beta pentru Android Pie, cunoscută doar ca Android P în acel moment, ar fi disponibilă pe mai multe dispozitive de la diferiți producători. Anterior, versiunile beta Android au fost disponibile numai pe dispozitivele Google Nexus și Pixel.

Cu toate acestea, Google Treble a permis proprietarilor telefoanelor Nokia 7 Plus, OnePlus 6, Oppo R15 Pro, Sony Xperia XZ2, Vivo X21 și Xiaomi Mi Mix 2S să încerce Android Pie beta. Proiectul Treble este un nou cadru de actualizare care face mai ușoară, mai rapidă și mai puțin costisitoare pentru producătorii de smartphone-uri, actualizarea dispozitivelor la cea mai recentă versiune Android. A fost introdus în 2017 prin Android Oreo, dar dezvoltarea sa a continuat prin Android Pie și Android Q.

Iliyan Malchev, șeful proiectului Treble, a dezvăluit în episodul 110 al podcastului Android Developers Backstage că Android Q beta va implica mai multe smartphone-uri în comparație cu Android Pie beta.

„Numărul este mai mare pentru lansarea viitoare de Android. Nu vă pot împărtăși cifrele exacte încă, dar tendința este pozitivă și puternică”

A spus Malchev în podcast. Chiar dacă Malchev nu a dezvăluit câți producători și dispozitive vor fi parte din viitoarea beta dincolo de smartphone-urile Google, acest număr va fi, evident, mai mare decât cei șapte din Android Pie beta.

Este încă de așteptat ca Google să cunoască previzualizarea dezvoltatorului Android Q ca fiind exclusiv pentru Pixel, pentru o perioadă care probabil va dura până la două luni. Programul beta al sistemului de operare va începe apoi, cel mai probabil, din acest an programată pentru 7 mai.

Poate dura câteva luni înainte ca Google să dezvăluie producătorii smartphone-urilor care vor face parte din Android Q beta, dar se pare că fanii Android nu vor fi foarte mulți care să achiziționeze un Pixel pentru a participa la programele beta viitoare pentru sistemul de operare mobil . Între timp, speculațiile încă se desfășoară pe numele oficial Android Q.