Dacă urmăriți știrile din domeniul tehnologiei, probabil cunoașteți deja noile caracteristici ale dispozitivelor Pixel 4 și Pixel 4 XL de la Google. Sunt telefoanele cu cele mai multe informații apărute în spațiul public înainte de lansare, probabil, din istorie și doar o mică parte din caracteristicile acestora reprezintă cu adevărat o noutate, nefiind deja documentate în presa de specialitate. Surprizele pe care le-a păstrat compania sunt legate în special de software, precum și de capabilitățile deosebite ale acestora.

Marți Google a prezentat oficial noile telefoane ale companiei, Pixel 4 și Pixel 4 XL. De obicei, utilizatorii beneficiază de una sau maxim două inovații tehnologice încorporate într-un telefon nou. Cu Pixel 4, Google încearcă să aplice patru noi astfel de inovații simultan: recunoaștere facială, un display cu rată de refresh ridicată, un Google Assistant mai rapid și conștientizarea localizării în spațiu folosind un dispozitiv radar.

Pixel 4 are un preț de pornire de 799 de dolari pentru versiunea cu 64 GB și 899 de dolari pentru Pixel 4 XL. Ambele sunt disponibile în 3 variante de culoare: Just Black (Negru), Clearly White (negru cu alb) și Oh So Orange (portocaliu). Noile dispozitive sunt disponibile pentru precomandă și vor fi livrate începând cu data de 24 octombrie.

Deși a venit rândul Google să se afle în lumina reflectoarelor, în 2019 scena telefoanelor mobile este deja plină de noi competitori, inclusiv iPhone 11 și 11 Pro de la Apple precum și Galaxy Note 10 și controversatul Galaxy Fold de la Samsung . IPhone 11 și Galaxy S10E sunt doi dintre rivalii care se potrivesc cel mai bine cu noul Pixel 4 și ambele sunt cu 100 de dolari mai ieftine. Apoi, există OnePlus 7 Pro, care este dotat cu un display cu rată de refresh de 90Hz precum Pixel 4, dar costă cu 130 de dolari mai puțin. Și, desigur, există gama de dspozitive Pixel 3 de anul trecut la un preț promoțional.

Design

Pixel 4 are un design nou și un element pătrat care găzduiește ansamblul camerei foto, iar pe laterale este prevăzut cu o bandă de aluminiu cu aspect neted. Pixel 4 XL renunta la notch-ul regăsit pe Pixel 3 XL și are în schimb o margine subțire (bezel) în partea superioară a ecranului care adăpostește camera selfie și senzorii pentru recunoaștere facială.

Există Gorilla Glass 5 atât în partea din față cât și pe spatele dispozitivului, iar telefoanele sunt clasificate IP68 pentru rezistența la praf și apă. În ce privește display-ul, reprezentanții companiei afirmă că este “cel mai bun de pe piață”, având în vedere că Pixel 4 beneficiază de un ecran OLED Full HD+ de 5,7″ (fiind mai mare decât cel de 5,5″ care se regăsește pe Pixel 3), cu raport de aspect 19:9 și rată de refresh de 90Hz, iar modelul Pixel 4 XL folosește un ecran QHD+ de 6,3″ (având aceeași dimensiune cu cel al dispozitivului Pixel 3 XL de anul trecut).

În funcție de ce conținut este pe ecran, Pixel 4 va comuta automat între ratele de refresh pentru a optimiza cel mai bine performanțele și pentru a reduce consumul de baterie. Așadar, dacă citiți un e-mail, rata de refresh a display-ului ar putea scădea până la valoarea de 60 de ori pe secundă, dar dacă utilizați Instagram de exemplu, aceasta s-ar putea să crească până la de 90 de ori pe secundă. Puteți păstra display-ul Pixel 4 la 90Hz constant dacă doriți.

Noile display-uri au, de asemenea, o caracteristică numită Ambient EQ, care adaptează temperatura culorii ecranului pentru a face culorile să pară mai naturale în diferite medii de iluminare. Este similar cu display-ul Apple Tone True regăsit pe iPhone și iPad. De asemenea, puteți activa sau dezactiva EQ Ambient.

Radarul Motion Sense pentru deblocarea rapidă a dispozitivului cu ajutorul recunoașterii faciale

Această funcție situată deasupra ecranului este cu adevărat impresionantă. Se numește Motion Sense și folosește mai mulți senzori, infraroșu și un radar cu rază scurtă de acțiune pentru a permite utilizatorilor să deblocheze Pixel 4 cu ajutorul software-ului de recunoaștere facială și de asemenea să controleze dispozitivul de la distanță, cu ajutorul gesturilor făcute cu mâna. Pixel 4 și 4XL sunt primele telefoane Android cu deblocare prin recunoaștere facială care sunt suficient de sigure pentru a fi utilizate atât pentru plăți cu Google Pay, cât și cu aplicații cu parolă.

Pixel 4 va fi primul dintre dispozitivele Google care utilizează această tehnologie, numită Soli și, potrivit companiei, le va permite clienților „să sară peste melodii, să amâne alarmele și să oprească sunetul apelurilor telefonice, doar gesticulând”.

Camera foto

Poate cea mai evidentă modificare a designului este cea a camerelor de pe spatele dispozitivului. Toate generațiile anterioare ale gamei Pixel aveau doar o singură cameră pe spate, dar Pixel 4 are două camere încorporate în elementul pătrat care găzduiește ansamblul camerei foto. Camera principală este aceeași ca și cea regăsită pe Pixel 3, de 12 megapixeli, și are același obiectiv wide angle f/1,7. Noua cameră “telephoto” f/2.4 are un senzor de 16 megapixeli și oferă zoom optic 2x.

Sistemul dual al camerei foto aduce o mulțime de îmbunătățiri și funcții noi. Night Sight, care a fost lansat pe Pixel 3 și care surprinde o serie de imagini pentru a face fotografii mai luminoase în medii cu lumină scăzută, este acum capabil să realizeze fotografii ale cerului înstelat. Când faceți fotografii HDR Plus, pe dispozitivele Pixel 4 este disponibil live preview al fotografiei înainte de a o realiza.

Fotografiile în modul portret sunt acum create folosind ambele camere foto de pe partea din spate a dispozitivului. Google susține că acest lucru permite o mai bună evidentiere a subiectului. Acum aveți, de asemenea, opțiunea de a face fotografii wide-angle în modul portret. Toate aceste îmbunătățiri sunt posibile cu ajutorul unui nou cip Neural Core care procesează totul la nivel local pe Pixel 4.

Camerele duale selfie ale dispozitivelor Pixel 3 au fost înlocuite de o singură cameră foto de 8 megapixeli cu un câmp vizual implicit mai larg.

Google Assistant este acum o funcție mult mai rapidă

Există o nouă versiune Google Assistant, care este mai bine integrată în toate funcțiile telefonului. Puteți să-l activați cu ajutorul senzorilor de presiune situați pe părțile laterale ale telefonului sau spunând „Hei, Google”, dar îl puteți activa și glisând în diagonală din unul dintre colțurile de jos ale telefonului. Google spune că noile dispozitive au comenzi vocale îmbunătățite și că telefoanele au un control mai bun al aplicațiilor, comenzi contextuale și opțiuni de partajare.

Cu această ocazie Google a lansat și o aplicație de înregistrare vocală cu funcție de transcriere, putând astfel realiza înregistrări atât audio cât și sub formă de text care vă permit ulterior să căutați anumite cuvinte sau fraze în format text în înregistrările audio.

Dispozitivele Pixel 4 sunt dotate cu un procesor Snapdragon 855, 6 GB RAM și încărcare wireless. De asemenea beneficiază de încărcare rapidă la 18W. Vor fi disponibile în variante cu 64 sau 128 GB spațiu de stocare. În partea de jos a dispozitivului veți regăsi difuzoare stereo și un port USB-C.

În mod curios, bateriile de pe Pixel 4 și 4 XL au o capacitate mai mică decât cele de pe 3 și 3XL, respectiv 2.800 mAh pentru modelul Pixel 4 și 3.700 mAh pentru Pixel 4 XL. Android 10 ar trebui să contribuie la maximizarea eficienței bateriei, dar rămâne de văzut cum se vor descurca telefoanele în realitate, în special cu acel ecran cu rată de refresh ridicată.

credit foto: Tech Advisor, cnet.com