Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, pe lângă cele 54 de mii de tone de aur neexploatate încă, se estimează că ar mai exista cel puţin 20 de MILIOANE de tone de aur pe fundul mărilor și oceanelor. O cantitate uriaşă pentru care nu există încă tehnologia necesară astfel încât să fie extrasă. Cine o va inventa și o va folosi la prețuri viabile, va fi alchimistul suprem.

Se pare că această problemă a fost rezolvată de Nautilus Minerals Inc, o companie canadiană care este hotărâtă să demareze exploatarea aurului de pe fundul oceanelor. Compania canadiană va folosi în demersul de-a extrage aurul de pe fundul oceanului o tehnologie bazată pe roboți construiți să să reziste la presiuni de 150 de ori mai mari decât cele existente la suprafață. Proiectul este unul foarte controversat, giganticii roboți, cel mai mic având o greutate de 200 de tone, vor aduce grave modificări ecosistemelor.

Uriașele concasoare vor distruge tot în calea lor, vor sparge rocile, vor ridica nori de sedimente. Deși reprezentații companiei spun că impactul asupra mediului nu este unul ridicat, proiectul a stârnit valuri de indignare în media mondială.

Uriașele mașinării vor fi lansate în Marea Bismark unde, spun specialiștii, ar exista rezerve de aur și cupru de 10 ori mai mari decât rezervele de aur existente pe uscat.

Credit FOTO: nautilusminerals.com