În Capitală, manifestările dedicate aniversării Zilei Pompierilor vor începe vineri la Monumentul „Eroilor Pompieri” din Capitală, cu ceremonii militare şi religioase, precum şi conferirea distincţiilor anului celor mai merituoşi militari, şi se vor încheia duminică.

„Festivitatea va cuprinde ceremonii militare şi religioase, precum şi conferirea însemnelor onorifice <<Pompierul de onoare al anului>> şi <<Salvatorul de onoare al anului>> celor care s-au remarcat prin obţinerea unor performanţe profesionale deosebite, servicii de excepţie şi acte de eroism în executarea misiunilor. Vor fi acordate insigne onorifice celor mai merituoşi militari, desemnaţi <<Salvator de Onoare>>, respectiv <<Pompier de Onoare>> ai anului”,

se arată într-un comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, relatează AGERPRES.

Cu ocazia Zilei Pompierilor din România, publicul va putea vizita gratuit Foişorul de Foc, în intervalul orar 8:00-16:00.

Celebrarea de vineri se va încheia cu defilarea Detaşamentelor de Onoare ale IGSU Bucureşti – Ilfov, precum şi a tehnicii de intervenţie specifice structurilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă.

Sâmbătă activităţile vor continua în parcul Carol din Bucureşti, de la 10:00 până la 18:00, unde IGSU „Dealul Spirii” Bucureşti- Ilfov îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţiile de tehnică şi exerciţiile demonstrative pregătite special pentru ei.

Duminică, tot în intervalul 10:00-18:00, subunităţile operative din cadrul IGSU îşi vor deschide porţile pentru toţi cei care vor să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator şi doresc să cunoască activităţile şi misiunile specifice armei. Concomitent, vor fi organizate ateliere de lucru, în scopul conştientizării cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.

Potrivit AGERPRES, aniversarea Zilei Pompierilor din România şi împlinirea a 171 de ani de la Bătălia din Dealu Spirii reamintesc sacrificiul ostaşilor pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu care, în anul 1848, au scris o pagina de devotament şi demnitate naţională.

„Lupta din Dealu Spirii a rămas consemnată în istorie ca un act eroic al pompierilor militari în apărarea revoluţiei şi o afirmare patriotică a calităţilor morale şi de luptă ale ostaşilor tinerei armate române. Suita activităţilor organizate în acest context a debutat la nivel naţional cu o serie de evenimente menite sa cinstească curajul, gloria şi istoria îndelungată a armei pompierilor. Astfel, au fost organizate exerciţii şi aplicaţii demonstrative, puncte de informare preventivă în locuri cu public numeros, expoziţii de tehnică de intervenţie utilizată de salvatori în misiunile specifice, competiţii sportive, precum şi alte activităţi interactive pe care inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene le-au dedicat publicului larg”,

se arată în comunicatul remis Agerpres.

Pompierii români s-au remarcat atât în momentele critice ale istoriei noastre, cât şi în lupta de zi cu zi împotriva calamităţilor şi dezastrelor naturale – se arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis transmis cu ocazia Zilei Pompierilor.

Şeful statului aminteşte că în această zi este sărbătorită “lupta eroică a pompierilor militari pentru apărarea idealurilor de libertate naţională”.

“De asemenea, recunoaştem şi onorăm meritele tuturor pompierilor şi sacrificiile pe care aceştia le fac pentru a asigura un climat de siguranţă pentru toţi cetăţenii. Pompierii români s-au remarcat atât în momentele critice ale istoriei noastre, cât şi în lupta de zi cu zi împotriva calamităţilor şi dezastrelor naturale. Prin profesionalismul şi devotamentul dovedite în îndeplinirea misiunilor, sunteţi continuatorii tradiţiilor de glorie ale pompierilor militari care s-au jertfit pentru libertatea naţiunii române”

arată Iohannis în mesaj.