Cea mai importantă expoziție de fotojurnalism la nivel global, World Press Photo, va fi prezentă în România și în acest an. Expoziția care va avea loc în București este organizată de Fundația Eidos, Primăria Municipiului București prin ARCUB, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și Muzeul Național de Artă al României.

Vernisajul va avea loc pe 6 mai, de la orele 19.00 la Muzeul Național de Artă al României. Expoziția va putea fi vizitată până pe 26 mai, de miercuri până duminică, între 10.00-18.00. De asemenea, va fi inclusă în circuitul de vizitare pentru Noaptea Muzeelor, pe 18 mai, 2019 în intervalul orar comunicat de MNAR, anunță organizatorii evenimentului pe o rețea de socializare.

Evenimentul de la București face parte din expoziția anuală internațională World Press Photo, itinerată în întreaga lume, fiind montată în peste 100 de spații din peste 45 de țări și vizitată de peste 4,5 milioane de oameni la fiecare ediție. Fotografiile aduse la București au fost nominalizate de World Press Photo în luna februarie, dintr-un total de 78.801 de imagini realizate de 4.738 de fotografi din 129 de ţări.

Ediția cu numărul 62 își va alege câștigătorii pe data de 11 aprilie la Amsterdam, acolo unde se află și sediul Fundației World Press Photo. În această ediție a concursului, Fundația World Press Photo a introdus un nou premiu, World Press Photo Story of the Year / Povestea anului, recunoaștere aflată la același nivel cu premiul pentru fotografia anului, care premiază fotograful care prin creativitate și abilități vizuale a realizat o poveste care surprinde sau reprezintă un eveniment sau o problemă de mare importanță jurnalistică în 2018.

Directorul general al MNAR (Muzeul Național de Artă al României), Liviu Constantinescu, citat de institute.ro, a declarat:

„Suntem încântați să prezentăm publicului, alături de cei de la Fundația Eidos și celelalte instituții implicate, subiecte care ne definesc viața până la urmă, fiind vorba nu doar despre culturi și provocări diferite, cât despre adevărate principii de viață, surprinse în instantanee demne de admirat, fie chiar și pentru o clipă.

Anul trecut am găzduit pentru prima dată această expoziție internațională de fotografie de jurnalism și am remarcat că s-a bucurat de un mare succes, de aceea considerăm că o astfel de temă va invita la dialog mai multe generații.”

Conform aceleiași surse, Cristian Movilă, fondator Eidos, declară că:

”Într-o lume cu acces rapid la o avalanșă de date, într-un context al știrilor false și al surselor îndoielnice de informație, selecția World Press Photo recunoaște jurnalismul de înalt nivel și sensibilizează un public larg pe o gamă variată de subiecte, la care nu am ajunge fără astfel de evenimente, pentru că sunt realități la care nu avem acces direct, dar pe care, cu empatie, putem să le înțelegem. Ne bucurăm că avem oportunitatea de a duce expoziția la Timișoara și Cluj-Napoca și anul acesta.”

Că și în anii trecuți printr-un parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, după București, expoziția este deschisă publicului în Timișoara și Cluj Napoca.