Un anumit tip de plancton cunoscut și sub denumirea de „lacrimi albastre” luminează Marea Chinei de Est pe timpul nopții. Acest tip de plancton strălucește în nuanțe de albastru atunci când este deranjat de mișcarea apei, datorită bărcilor sau valurilor. Imaginile din satelit din perioada 2000 – 2017 au arătat că aceste organisme se extind mult mai departe de țărm și spre ape mult mai calde.

Primul studiu prin satelit al planctonului bioluminiscent, denumit Noctiluca scintillans roșu, a scos la iveală faptul că epidemia a crescut în ultimii ani, sugerând că este mai rezistent decât se presupunea anterior. Organismele minuscule, cunoscute și sub numele de scântei de mare, pot fi toxice.

Potrivit noilor cercetări conduse de o echipă din China, creșterea din ultimii ani poate avea legătură cu construirea barajului controversat Three Gorges, care s-a încheiat la începutul anilor 2000. Totodată, oamenii de știință au putut să le urmărească activitatea acestor organisme datorită abilității planctonului de a absorbi și de a împrăștia lumina. De altfel echipa de cercetători spune că acest tip de plancton absoarbe mai multă lumină albastră, dar împrăștie mai multă lumină roșie decât alte microorgansme. După ce s-au analizat aproximativ 1.000 de imagini ale Mării Chinei de Est provenite de la sateliții Terra și Aqua ai agenției spațiale NASA, precum și de la Stația Spațială Internațională, echipele de cercetători au identificat inflorescențele care au apărut în perioada aprilie – august pe parcursul a 18 ani.

De obicei aceste organisme apar foarte aproape de țărm, dar și lângă gurile râurilor. Ba mai mult decât atât acest plancton a fost observat și în ape mai calde, de circa 28 grade Celsius, față de gama lor tipică de temperatură de aproximativ 20-25 de grade Celsius. În ciuda variațiilor anuale, oamenii de știință au declarat că aceste organisme s-au răspândit în ultima perioadă și de asemenea s-a constatat o tendință de creștere.

Creșterea acestora poate fi generată și de barajul Three Gorges, care generează aceeași cantitate de energie ca și 12 reactoare nucleare, potrivit studiului. Excesul de nutrienți din îngrășămintele care se varsă în mare poate, de asemenea, să contribuie la creșterea organismelor.

Potrivit echipei, noul studiu ar putea ajuta la informarea celor mai bune oportunități de vizionare pentru a vedea faimoasele “lacrimi albastre”. Și de asemenea ar putea informa turiștii atunci când este nevoie să evite anumite zone. Cercetătorii spun că metoda ar putea fi utilizată pentru a urmări mareele roșii dăunătoare în zonă.

credit foto: ALGAE WORLD NEWS, dailymail.co.uk