Te-ai întrebat vreodată dacă pisica ta te ignoră pentru că nu-și înțelege numele? Mai mulți cercetători din Japonia și-au pus această întrebare, așa că au încercat să descopere care este adevărul din spatele comportamentului pisicilor în această privință.

Și avem vești proaste: conform unui studiu publicat în Scientific Reports, citat de CNN, cercetătorii au descoperit că pisicile sunt capabile să-și distingă numele de alte sunete aleatorii. Ceea ce înseamnă clar că, da, pisica ta alege doar să nu răspundă chemărilor tale.

Cercetătorii spun că au încercat mai multe experimente pentru a vedea cum reacționează pisicile la numele lor, efectuate în locuințele în care trăiesc acestea, fără ca proprietarul lor să fie de față. Cercetătorii au ales nume asemănătoare cu cele ale pisicilor, cu aproximativ același accent și lungime, și l-au înregistrat atât pe proprietarul pisicii, cât și pe un străin, spunându-le. Au redat aceste înregistrări pisicilor cu intervale de 15 secunde între fiecare cuvânt, numele pisicii fiind ultimul.

Indiferent de cine vorbea, majoritatea pisicilor au reacționat într-un fel sau altul, mișcându-și capul sau ridicându-și urechile, când le-au fost rostite numele.

„Din rezultatele tuturor experimentelor, se pare că cel puțin pisicile care trăiesc în gospodăriile obișnuite își pot distinge numele proprii de cuvintele generale și numele altor pisici”,

au scris cercetătorii, potrivit CNN.

„Aceasta este prima dovadă experimentală care arată capacitatea pisicilor de a înțelege expresiile verbale umane.”,

au adăugat aceștia.

Cercetătorii au încercat să experimenteze cu pisicile care locuiau într-o cafenea pentru pisici, dar au descoperit că pisicile nu au putut distinge propriile nume de cele ale altor pisici din cafenea. Cu toate acestea, își puteau distinge numele de alte cuvinte.

Deși cercetătorii au concluzionat că pisicile sunt capabile să distingă propriile nume de alte cuvinte, studiul nu a putut să concluzioneze dacă pisicile sunt capabile să distingă numele ca fiind un identificator pentru ele sau doar un cuvânt care poate avea un sens special.