Într-o rezervație naturală din China a apărut pentru prima dată un exemplar de urs panda rar, a cărui blană este complet albă, potrivit nytimes.com Acesta suferă de albinism, o afecțiune congenitală care împiedică sinteza normală a melaninei, rezultând astfel părul alb, pielea palidă, dar și ochii roșii. Această anomalie face ca animalele să fie mai vulnerabile în fața prădătorilor pentru că pot fi văzute de la distanță și nu se pot apăra atât de bine din cauza vederii mai slabe.

Acest exemplar de panda alb a fost fotografiat în luna aprilie, cu ajutorul unei camere în infraroșu, în cadrul Rezervației Naturale Naționale Wolong  din sud-vestul provinciei Sichuan, aceste date regăsindu-se într-o declarație dată de către autoritățile locale.

Un reprezentant din cadrul Comisiei de supraviețuire a speciilor din cadrul Uniuni Internaționale pentru Conservarea Naturii, pe nume Li Sheng a spus că această imagine este prima de acest gen cu un panda gigant sălbatic, complet alb.

Urșii panda gigant sunt una dintre cele 8 specii de urși, iar albinismul a fost descoperit la multe alte specii de urși deși nu atât de frecvent. De asemenea au mai fost descoperite exemplare de panda având blana de culoare maro și alb în nord-vestul Chinei, în provincia Shaanxi. Prin urmare această anomalie, nu are un impact negativ asupra funcțiilor anatomice ale animalelor, ci doar au o sensibilitate la lumina soarelui și de altfel pot fi mai ușor de detectat în sălbăticie. Doctorul Li, care este și cercetător la Universitatea Peking a spus:

„ Pe baza fotografiei, albinismul nu a afectat mult viața ursului panda alb. Arată destul de bine, destul de puternic”.

Studierea urșilor panda sălbatici este foarte greu de realizat, având în vedere că acești urși trăiesc în zone foarte îndepărtate. Însă pentru a putea face cercetarea posibilă un centru de conservare chinez a realizat o aplicație de recunoaștere a feței și care poate distinge un urs panda de altul, acest lucru fiind anunțat și în presă. Cu toate acestea începând din anul 2017, circa 10.000 de imagini ale urșilor panda, alcătuind o bază de date, au fost studiate și analizate.

Potrivit raportului Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii din 2016 există peste 1900 de urși panda gigant care trăiesc în sălbăticie. Potrivit informațiilor a mai fost văzut și un urs negru asiatic rar, fiind surprins pe cameră în zona demilitarizată care separă Coreea de Nord și Coreea de Sud. Ba mai mult decât atât, această zonă este cunoscută sub numele de DMZ, deoarece nu este perturbată de oameni, iar flora și fauna se dezvoltă în această regiune.

credit foto/video: The Verge, nytimes.com