În contextul în care social-democrații anunțau că în urma ședinței de coaliție care a avut loc miercuri seară la Vila Lac s-a stabilit respingerea proiectului de lege privind amnistia şi graţierea în Parlament, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, iese la atac declarând că a fost revocat din Guvern pentru că s-a opus să dea OUG-uri cu privire la amnistie şi graţiere și la modificări aduse la legile Justiției.

„Doar pentru cei ce vor să vadă/ ştie adevărul!

În principal, pentru că am refuzat:

1. OUG privind amnistia şi gratierea;

2. OUG pentru modificarea Codului penal;

3. OUG pentru modificarea Codului de procedură penală;

4. OUG pentru contestarea hotărârilor pronunţate de către ÎCCJ în completele de 5 judecători,

… am fost revocat din Guvern!”,

scrie Tudorel Toader pe Facebook.

„Astăzi a avut loc o nouă şedinţă a coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, o discuţie care a vizat atât componenta politică a alianţei, cât şi pe cea guvernamentală. În cadrul discuţiei de astăzi, am abordat tema funcţiilor vacante în guvern, precum şi sesiunea parlamentară extraordinară, în cadrul căreia vom respinge proiectul de lege privind amnistia şi graţierea. În săptămâna care urmează, ne vom reuni pentru analiza unui amplu set de măsuri care privesc actul de guvernare asumat şi agenda publică”,

a transmis PSD, miercuri, într-un comunicat de presă.

Aceste acuzaţii vin doar la o zi după o altă postare a fostului ministru de Justiţie, Tudorel Toader, în care declara că acest proiect al aministiei şi graţierii ar fi „stat” în Parlament din ianuarie 2017 (când la MJ era Fl. Iordache), aşteptându-şi momentul favorabil.

„O simplă constatare!
Apreciem decizia de respingere a proiectului de Lege privind amnistia şi graţierea, proiect care a <<stat>> în Parlament din ianuarie 2017 (când la MJ era Fl. Iordache), aşteptându-şi momentul favorabil.
Exprim convingerea faptului că a devenit şi mai simplu de înţeles, refuzul meu, în calitate de Ministru al Justiţiei, de a promova OUG privind amnistia şi graţierea, împotriva tuturor presiunilor care au existat.
Politica penală este apanajul legiuitorului!”,

a scris Tudorel Toader pe Facebook.

De remarcat este totuși faptul că aceste declarații ale lui Tudorel Toader vin la mai bine doi ani de la momentele evocate în această postare și numeroase declarații în care a negat că ar avea cunoştiinţe despre un asemenea draft de OUG în calitatea sa de ministru al Justiției.

„Ceea ce ieri dimineață spuneam în legătură cu ordonanța (n.r. amnistia şi graţierea) – că nu există spre avizare un draft, un proiect, că nu există la Ministerul Justiției o dezbatere pe această temă, vă repet astăzi.”,

declara Tudorel Toader pe data de 17 iulie 2018. De notat este însă faptul că nici nu a negat atunci că un draft al unui asemenea proiect „ar putea fi prin alte părți”.