Data de 20 septembrie, o dată importantă în istoria României, marchează împlinirea a 45 de ani de la intrarea în exploatare a Tranfăgărăşanului, care este considerat cel mai spectaculos drum montan atât din ţara noastră, cât şi de pe mapamond. Drumul face legătura între cele două provincii istorice Muntenia şi Transilvania, străbătând munţii Făgăraşului, cel mai înalt lanţ muntos din România.

Transfăgărăşanul a fost construit între anii 1970-1974, lucrarea fiind atribuită geniştilor din cadrul Regimentului 1 Râmnicu Vâlcea – la sud, iar la nord celor de la Regimentului 52 Alba Iulia, „au lucrat mii de oameni (…) militarii forţelor armate, unităţi de genişti, care au adus o contribuţie hotărâtoare la realizarea Transfăgărăşanului”, cărora li s-au alăturat şi lucrători civili „mii de muncitori, mineri, tehnicieni, ingineri şi proiectanţi la unităţile Ministerelor Energiei Electrice, Transporturilor şi Telecomunicaţiilor” („România Liberă”, 21 septembrie 1974), dar a implicat şi numeroase sacrificii, informează agerpres.

Transfăgărășanul (oficial numerotat DN7C) începe în comuna Bascov, județul Argeș de lângă orașul Pitești, în direcția orașului Curtea de Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara, cu o lungime de 151 km, şi traversează pe axa nord-sud Munții Făgăraș. Porțiunea de la barajul Vidraru până la Cârțișoara străbate un teren montan la altitudini mari – 2000 de metri, pe o lungime de aproximativ 91 km.

Până la construirea barajului și lacului de acumulare Vidraru, în 1965, de-a lungul căruia DN7C se desfășoară pe aproape 20 km, a existat un drum de pământ și o linie de mocăniță ce lega comuna Căpățâneni de vechiul sat Cumpăna, astăzi acoperit de ape, în apropierea căruia s-a construit actuala cabană Cumpăna.

Jeremy Clarkson, unul dintre realizatorii emisiunii Top Gear, a descris Transfăgărăşanul drept cel mai spectaculos drum din lume, iar tenismanul ceh Tomas Berdich s-a declarat încântat de privelişte, informează rador.ro.

Foto: romania-actualitati.ro