Pe fondul scandalului legat de cazul italianul Matteo Politi care opera în clinicile din România fără a avea studii medicale, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a avut o ieșire  explozivă la adresa posesorilor de doctorate plagiate. Nu este prima dată când Traian Băsescu atacă “plagiatorii”, în perioada în care “coabita” cu Victor Ponta, pe fondul scandalului legat de plagiatul din lucrarea în care Victor Ponta, prim-ministru la acea dată, a obținut  titlul de doctor în drept, Traian Băsescu, i se adresa ironic lui Victor Ponta cu titlul Dottore:“Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!” făcând aluzie la plagiatul acestuia.

“Împopoţonaţi cu titlul de “doctor în ştiinţe”, o mulţime de mai mari ai zilei sunt cocoţaţi în cele mai înalte funcţii de conducere în politică, justiţie, generali în servicii secrete, armată sau poliţie, profesori în universităţi, înalţi funcţionari în ministere şi agenţii de reglementare ale statului sau în administraţia locală”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Traian Băsescu consideră că toți care au plagiat și sunt în poziții administrative/politice, sunt imorali, atât ei cât și cei ce le-au fost profesori îndrumători în tezele de doctorat.

“Ei trebuie raşi, tunşi şi frizaţi din funcţii administrative şi politice alături de îndrumătorii lor de doctorat care sunt părtaşi la furt intelectual .
Ei sunt mai ticăloşi şi mai imorali decât cei condamnaţi pentru că au furat din buzunarul uni călător într-un autobuz din Bucureşti, dar pe ei nu-i pedepseşte nimeni.

PS-Un elev sau un student care copiază este exmatriculat în timp ce un impostor care copiază într-o lucrare de doctorat poate fi general, preşedinte de partid, politician, profesor universitar, chestor de poliţie etc”, scrie Traian Băsescu pe Facebook.