Traian Băsescu a susținut miercuri  o prelegere cu tema „Viitorul Europei – securitatea pe primul loc”, în Aula Universității Petrol-Gaze din Ploiești, eveniment organizat de Facultatea de Litere și Științe din cadrul Universității.

Traian Băsescu le-a explicat studenţilor de la Universitatea Petrol şi Gaze Ploieşti că în acest moment, Brexit-ul este „cel mai puternic semnal cu privire la riscul în care se află UE”, dar că nu crede că Regatul Unit va ieşit din Uniunea Europeană.

„Eu cred că Marea Britanie, Regatul Unit, nu o să iasă din Uniunea Europeană. Să vedeţi ce o să râd atunci de Theresa May. Au şi ei Dăncila lor”, a spus Traian Băsescu cu trimitere la gafele făcute de premierul britanic de-a lungul procesului de negociere cu UE.

Sunt șanse ca profeția lui Traian Băsescu să se împlinească, miercuri seara, Camera Comunelor a aprobat  în formă definitivă, proiectul care exclude posibilitatea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit, cu amendamentul “în orice circumstanţe”.

Totodată, Theresa May, premierul Marii Britanii, a anunţat miercuri seară că va propune oficial Camerei Comunelor o moţiune care prevede amânarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană.

“Deputaţii trebuie să înţeleagă şi să accepte că, dacă nu ajungem la un consens în următoarele zile, va fi nevoie de o amânare pe o durată mai mare. Iar o astfel de amânare ne-ar obliga să participăm la scrutinul europarlamentar. Nu cred că ar fi rezultatul corect. Camera Comunelor trebuie să asume consecinţele acţiunilor adoptate”, a declarat conform Mediafax, Theresa May.

Legat de Brexit, Traian Băsescu rîmâne optimist în privința demisiei premierului britanic, în opinia fostului președinte, Theresa May este o  îndârjită brexit-istă și vrea Regatul Unit afară din Uniunea Europeană, ceea ce afectează mult atât Uniunea Europeană cât și Regatul Unit.