Pe durata acestui fenomen astronomic deosebit vom putea observa cum Luna capătă o culoare roșiatică, motiv pentru care aceasta mai este denumită și Luna Sângerie. Deși Pământul blochează orice rază de lumină care vine direct de la Soare către Lună, o mică cantitate de lumină ajunge indirect la Lună după ce a trecut de marginea Pământului. După ce atmosfera pământului filtrează și refractă această lumină, împrăștiind din spectrul ei luminos lungimile de undă non-roșii, ea se reflectă înapoi de la Lună către Pământ, cu o nuanță roșiatică. Acest lucru se întâmplă din același motiv pentru care cerul devine roșu în timpul răsăritului sau apusului.

În mod deosebit această eclipsa totală de Lună va fi și mai spectaculoasă ca de obicei datorită faptului că Luna ni se va părea mai mare ca și dimensiune, ea aflându-se mult mai aproape de Pământ decât de obicei.

Faza totală a eclipsei de Luna va fi vizibilă din America de Nord și de Sud, Europa și Africa de Vest. În Asia Centrală și de Est se va vedea o eclipsă parțială a Lunii.

În România eclipsa totală de Lună va putea fi observată pe 21 ianuarie, începând cu ora 6:41 și va dura aproximativ o ora. 

Puteți urmări LIVE eclipsa totală de Luna și aici: