Un obicei important asociat sărbătorii Crăciunului este împodobirea bradului de Crăciun.

Despre brad se spune că este un pom al vieții datorită faptului că el rămâne verde tot timpul, simbolizându-l, astfel, pe Hristos, veșnic viu.

Despre obiceiul bradului de Crăciun nu se știe exact de unde a luat naștere. Se bănuiește că pomul de Crăciun ar fi apărut pentru prima dată la popoarele germanice, iar cu timpul acest obicei a intrat și în tradiția creștină.

În România bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866, iar de atunci românii au preluat această tradiție, scrie traditii-superstitii.ro.

La început, bradul de Crăciun era împodobit cu fructe, flori de hârtie sau biscuiți. În timp, s-a trecut la decorarea lui cu fel şi fel de minunății, printre care globulețele de sticlă, beteala, bomboanele de ciocolată, instalațiile luminoase etc.

Există, de asemenea, obiceiul ca în vârful bradului de Crăciun să se așeze o stea, simbol al stelei care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. Despre această stea se spune că aduce noroc și duce la îndeplinire dorințele.

Pe lângă bradul de Crăciun, creștinii ornează și așa numitele coronițe de Crăciun, agățate pe ușile de la intrare, care simbolizează sănătate și noroc, iar forma rotundă a acestora reprezintă veșnicia dragostei care nu piere niciodată.

O altă plantă folosită la decorarea caselor în preajma Crăciunului și a Anului Nou este vâscul. Se spune despre vâsc că este o plantă tămăduitoare, simbolizând, la unele popoare, armonia și pacea, iar despre sărutul sub vâsc se zice că face mai trainică și mai puternică iubirea într-un cuplu.

Sărbătoarea Crăciunului, a Nașterii Domnului Iisus, a fost întotdeauna o sărbătoare a liniștii sufletești, a păcii, a bucuriei pentru creștini, dar mai ales pentru copii, care așteaptă cu nerăbdare momentul împodobirii pomului de Crăciun sau zilele în care merg la colindat, primind în schimb daruri. Totodată, se obișnuiește, la creștini, ca în Ajunul Nașterii Domnului, cât și în ziua de Crăciun, să se meargă la biserică, după care să se ia masa în familie, în mijlocul celor dragi.

Bradul de Crăciun este cel mai îndrăgit obicei al sărbătorilor de iarnă, pentru simbolurilor care i se asociază: dragoste, speranţă, bucurie, fericire, împlinire, viață, sănătate, linişte sufletească şi, desigur, magie…!