Înălțarea Domnului este prăznuită totdeauna în Joia săptămânii a șasea după Paști, adică la 40 de zile după Înviere, fiind una dintre cele mai vechi sărbători creștine. În Biserica Ortodoxă Română, sărbătoarea Înălțării Domnului este și ziua dedicată pomenirii Eroilor neamului. În toate bisericile, mănăstirile și catedralele ortodoxe din țară și străinătate se face pomenirea tuturor Eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

“La sărbătoarea Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor, joi, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troiţele şi monumentele închinate acestora, din ţară şi din străinătate. Apoi, la ora 12,00, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară”

Anunţă Patriarhia Română, potrivit Agerpres. Pomenirea Eroilor neamului la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920, decizia fiind consfinţită prin alte două Hotărâri Sinodale din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare naţională bisericească. Prin Legea 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

De asemenea Ministerul Apărării Naţionale organizează în toate marile garnizoane din ţară ceremonii militare şi religioase dedicate Zilei Eroilor, iar în toate lăcaşele de cult vor fi trase clopotele la ora 12.00 iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ va fi păstrat un moment de reculegere în semn de omagiu pentru Eroii patriei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale, în București, manifestările vor avea loc joi, 6 iunie, după următorul program:

 • ora 10.00, la Cimitirul Israelit „Filantropia” va fi organizată o ceremonie de depuneri de coroane de flori;
 • ora 12.00, ceremonii de depuneri de coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut (din Parcul Carol I), la Monumentul eroilor militari căzuţi în misiune în teatre de operaţii şi pe teritoriul României (Parcul Tineretului), la Monumentul Eroilor Patriei (Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”), la Cimitirul militar Ghencea și la Cimitirul Eroilor Revoluţiei;
 • ora 15.00, o ceremonie de depuneri de coroane de flori la Monumentul și Biserica Eroilor Martiri Timișoreni, orașul Popești-Leordeni.

Conform Agerpres, ceremonii militare şi religioase vor avea loc în mai multe orașe din țară:

 • Brăila – Biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi Cimitirul Eroilor “Sfântul Constantin”;
 • La Catedrala episcopală Sfânta Vineri, din Zalău, judeţul Sălaj;
 • În Galaţi se va desfăşura un pelerinaj de rugăciune de Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor Neamului;
 • În Braşov vor fi depuneri de coroane în Cimitirul Eroilor;
 • La Oradea, în judeţul Bihor, la Biserica Militară “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” va fi oficiată Sfânta Liturghie de Înălţare a Domnului. O ceremonie militară va avea loc la Capela Municipală şi la mormintele şi monumentele eroilor români şi străini din Cimitirul Municipal “Rulikowski”;
 • La Reşita, judeţul Caraş-Severin, ceremonii pentru Ziua Eroilor vor fi organizate în Parcul Tricolorului;
 • În judeţul Cluj, Instituţia Prefectului împreună cu Primăria municipiului Cluj-Napoca şi cu sprijinul Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, în cooperare cu structurile din sistemul naţional de securitate, organizează ceremonii militare şi religioase de depuneri de jerbe şi coroane de flori în: Cimitirul Eroilor din calea Turzii, Monumentul Eroilor Neamului, Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Cluj-Napoca; Cimitirul Eroilor de la Muntele Rece, comuna Măguri Răcătău; Monumentul Eroului Aviator Plt. Adj. Traian Dârjan – Cimitirul Someşeni; Troiţa de pe Feleac – comuna Feleacu. De asemenea, în cadrul ceremoniei desfăşurate în Cimitirul Eroilor din calea Turzii vor fi organizate câteva momente speciale. Astfel, elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureşan” vor aprinde candele şi vor depune flori la mormintele unde sunt înhumaţi peste 1.000 de eroi, români, maghiari, germani, sovietici, precum şi eroii căzuţi în lupta pentru libertate în decembrie 1989. La finalul ceremoniei, în semn de omagiu pentru toţi eroii care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, un reprezentant al Muzicii Militare va interpreta la trompetă “Il Silentio” iar o grupă de militari va executa trei salve cu armament de infanterie;
 • Prefectura Mureş, în colaborare cu Garnizoana Târgu Mureş şi Primăria Oraşului Iernut, anunţă o Ceremonie militară şi religioasă la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureş, urmată de un recital de poezie patriotică susţinut de Lucreţia Mărginean. Ceremonia se va încheia cu defilarea gărzii de onoare;
 • Structurile militare din garnizoana Sibiu vor organiza, în colaborare cu administraţia publică locală şi Mitropolia Ardealului, cu prilejul sărbătoririi Zilei Eroilor – Înălţarea Domnului, ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroului din Pădurea Dumbrava – Sibiu, Monumentul Eroilor din localitatea Sălişte, Monumentul Eroilor din localitatea Gura Râului şi la Monumentul Eroilor din localitatea Orlat;
 • Militarii Forţelor Navale Române participă la numeroase activităţi organizate cu prilejul Zilei Eroilor în garnizoanele Constanţa, Brăila, Tulcea şi Babadag, pentru a-i cinsti pe eroii români.

De asemenea se vor desfasura depuneri de coroane și jerbe de flori, cu sprijinul reprezentanțelor diplomatice ale României, la cimitirele și monumentele/operele comemorative dedicate ostașilor români din Armenia, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Federația Rusă, Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

credit foto: Basilica.ro