În fiecare an în perioada 4-10 octombrie este marcată Săptămâna mondială a spaţiului, eveniment stabilit de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în 1999, pentru a sărbători la nivel internaţional contribuţiile ştiinţei spaţiale şi a tehnologiei la îmbunătăţirea condiţiei umane.

Săptămâna mondială a spațiului este cel mai mare eveniment de pe Pământ dedicat spaţiului cosmic. Anul trecut peste 5.000 de evenimente din peste 80 de țări au sărbătorit-o, pornind de la tema „Spațiul unește lumea”.

Tema din acest an este „Luna: poarta către stele”.

În 2019, omenirea sărbătoreşte 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11 şi a primului pas al omului pe Lună. O renaştere a interesului pentru explorarea Lunii este, de asemenea, observată la marile naţiuni care au dezvoltat misiuni spaţiale, menţionează site-ul www.worldspaceweek.org, citat de Agerpres.

Săptămâna mondială a spaţiului este o oportunitate excelentă pentru organizaţiile din întreaga lume să se reunească, să inspire şi să stimuleze interesul pentru spaţiu, pentru ştiinţele dedicate spaţiului şi pentru educaţia în domeniu.

Activităţile pot fi de la cele mai simple, precum o scurtă activitate de desenare în clasă, pentru copii mici, până la un program de prelegeri pe parcursul întregii săptămâni susţinute pe un stadion sau în săli cât mai cuprinzătoare. Programele sunt destinate oricărui public, cum ar fi angajaţii, liderii guvernamentali, mass-media, profesori sau studenţi.

Fondatoare a Săptămânii spaţiale (1980) Asociaţia Săptămânii Mondiale a Spaţiului (WSWA) a început în 1980, ca şi coordonator al „Spaceweek”, o sărbătoare a primei aterizări pe Lună, care are loc în fiecare an între 16-24 iulie. Prima sărbătoare de la Houston a fost coordonată de Ernie Hillje, Troy Welch, David Koch şi Dennis Stone. În 1981 s-a format Sediul Naţional al Spaţiului Spaţial pentru a organiza o sărbătoare la nivel naţional în Statele Unite. Până în 1999, „Spaceweek” s-a răspândit în peste 15 ţări. În 1999, Adunarea Generală a ONU a declarat Săptămâna mondială a spaţiului care să se desfăşoare, în fiecare an, între 4 şi 10 octombrie.

Asociaţia Săptămânii Mondiale a Spaţiului este un coordonator la nivel mondial al Săptămânii mondiale a spaţiului şi a ajutat la organizarea primei astfel de sărbători în anul 2000.

În fiecare an, Consiliul de Administraţie al Asociaţiei Spaţiale a Săptămânii Mondiale selectează o temă pentru a evidenţia un aspect al spaţiului cu un larg apel către umanitate. Această temă oferă îndrumări participanţilor din Săptămâna Spaţială Mondială cu privire la conţinutul programelor lor. Organizatorii de evenimente sunt încurajaţi să abordeze tema anului curent în evenimentele şi realizarea publicităţii ei, mai precizează sursa citată.