La Concursul Internaţional „Robochallenge” de la Bucureşti, desfăşurat în acest week-end, cinci elevi de clasa a X-a de la Liceul „Don Orione” din Oradea şi mentorul lor au câştigat locul I la proba Humanoid Sumo, dar şi locul II la proba Humanoid Robot, relatează Agerpres.

Potrivit mentorului în Clubul Robotics Oradea şi organizator al Concursului anual de robotică al Universităţii din Oradea „Robotics Championship”, Flaviu Birouaş, la concurs au fost peste 600 de participanţi din 17 ţări.

Echipa orădeană a fost alcătuită din elevii Ilie Cuciula, Darius Trifan, Robert Moldovan Duşe, Alex Şorian şi Raul Ţicărat, sub îndrumarea mentorului Daniel Anton, student masterand la Advanced Mechatronic Systems.

Liceenii au programat un robot umanoid din dotarea clubului de robotică. Echipa a efectuat o serie de probe precum urcatul scărilor, alergarea pe un traseu cu obstacole şi inclusiv lupta în stil sumo cu un alt robot (Somo challenge).

Elevii, membri în Robotics Club, au reuşit să obţină locul I la proba Humanoid Sumo, urmaţi pe locul II de echipa din Polonia şi pe locul III, de cea din Mexic. La proba Humanoid Robot au luat locul II, la egalitate cu Mexic, locul I fiind câştigat de polonezi, iar locul III, din nou de Mexic.

La finele lunii septembrie Clubul de robotică al Universităţii din Oradea a mai reuşit o performanţă, când trei elevi de la Colegiul Naţional „Onisifor Ghibu” din Oradea au obţinut locul II la Olimpiada Mondială de Robotică din Coreea de Sud.

„Toate aceste succese au fost posibile mulţumită muncii depuse în cadrul Clubului de Robotică Oradea, un proiect derulat de Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică – Departamentul de Mecatronică, Universitatea din Oradea, cu suportul şi finanţarea din partea companiei Celestica. Sperăm să aducem tot mai multe premii şi să punem Oradea pe hartă ca fiind un jucător important în domeniul roboticii mondiale. Studenţii şi elevii care azi performează la concursurile tehnice sunt următorii lideri în noua revoluţie industrială, industria 4.0”,

a declarat Flaviu Birouaş, potrivit sursei citate.

Foto: Flaviu Birouaş