Preţul cărnii de miel din pieţele şi magazinele din ţară este similar cu cel practicat de producători anul trecut: 20-27 de lei/kilogram. Oferte mai bune se găsesc, însă, pe Facebook, de unde doritorii pot cumpăra cu până la 10 lei mai ieftin kilogramul de carne de miel, informeaza mediafax.

  • Galaţi: carcasa de miel se vinde cu 27 lei kilogramul, în timp ce crescătorii de la sate cer 16 lei pe kilogramul de miel tăiat şi 10 lei pe kilogram pentru animalul viu.
  • Vrancea: carcasa de miel sacrificat 22 lei/kg carcasa şi 12 lei/kg viu la crescatori.
  • Brăila: se prefera exportul catre tarile arabe, preţul fiind de 10 lei kilogramul în viu, in piete este in medie de 25 lei/carcasa.
  • Alba: in judeţul Alba, mieii vii se vând cu 10-12 lei kilogramul, în timp ce un kilogram de carne costă între 20 şi 25 de lei.
  • Braşov: in Braşov, potrivit crescătorilor de oi din judeţ, mieii se vând cu 11 lei kilogramul „în viu” şi 24 de lei kilogramul de carne.
  • Constanţa: carnea de miel se vinde în Constanţa la preţuri cuprinse între 22 şi 25 de lei pentru un kilogram.
  • Cluj: carnea de miel se vinde doar in puncte autorizate, pretul mediu/carcasa este de 25lei/kilogram.

În supermarketurile din țară, prețul mediu al cărnii de miel este de 30 lei/kilogram.

Specialiştii ANSVSA şi cei de la Protecţia Consumatorilor atrag însă atenţia că mieii sau carnea de miel trebuie să fie achiziţionate numai din locuri amenajate şi autorizate.

„În abatoarele sanitare veterinare autorizate, personalul sanitar veterinar de specialitate va admite la tăiere doar animalele sănătoase provenite din exploataţii comerciale şi gospodăriile populaţiei, însoţite de documente care să ateste starea de sănătate a acestora. Marca se sănătate, de formă ovală, va fi aplicată pe carcasele de miel ori de ied numai după examinarea post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară veterinară a abatorului. Carcasele rezultate din abatorizare pot fi comercializate în pieţele agroalimentare numai dacă sunt însoţite de certificate de sănătate publică veterinară şi transportate cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar. De asemenea, pieţele trebuie să deţină spaţii special amenajate pentru depozitarea şi comercializarea carcaselor de miei sau iezi sub un regim termic care să nu le modifice caracteristicile organoleptice, fizico-chimice şi microbiologice”

Au precizat inspectorii ANSVSA care au emis și o alertă alimentară în această perioadă.