Regizorul Denis Villeneuve creează o nouă adaptare cinematografică a romanului SF clasic „Dune” al lui Frank Herbert. Filmul produs de Warner Bros., a cărui premieră va avea loc pe data de 18 decembrie 2020, va acoperi prima jumătate a primei cărți din franciza science fiction care a debutat în 1965. Acțiunea romanului se petrece într-un viitor îndepărtat în mijlocul unui imperiu interstelar feudal în expansiune, în care planetele sunt conduse de casele regale aristocratice care se supun Împăratului Padișah Shaddam Corrino IV.

Planeta Arrakis, acoperită de un ecosistem deșertic, ostil majorității formelor de viață, este cea mai prețioasă dintre toate planetele locuibile, întrucât este singurul loc unde există viermii de nisip uriași care pot crea cea mai importantă și mai valoroasă substanță din univers (și totodată extrem de dependentă) cunoscută sub numele de „mirodenie”, aceasta îmbunătățind abilitățile mentale umane, făcând posibilă de asemenea călătoria în spațiu. Cine controlează Arrakis controlează fluxul mirodeniei în întregul Imperiu.

Dune relatează povestea tânărului Paul Atreides, moștenitorul Casei Atreides, din momentul în care familia sa acceptă să conducă planeta deșertică Arrakis. Povestea explorează interacțiunile complexe, pe mai multe niveluri, privind politica, religia, ecologia, tehnologia și emoțiile umane din timpul confruntării între forțele Imperiului pentru controlul Arrakis-ului și a „mirodeniei” sale.

Filmul regizat de Villeneuve (regizorul unor filme SF cunoscute, precum „Arrival” și „Blade Runner 2049″), este cea mai recentă abordare a celebrului roman scris de Frank Herbert. În 1984, David Lynch a realizat de asemenea o adaptare a universului „Dune”, dar care nu a avut parte de succesul așteptat. Ulterior, a fost dezvăluit faptul că Universal Pictures s-a amestecat prea mult în procesul de producție și nu i-a permis lui Lynch să materializeze viziunea sa asupra filmului.

credit foto: hu.ign.com