Un vechi mister arheologic poate fi cu un pas mai aproape de a fi rezolvat. Oamenii de știință care studiază faimoasele linii “Nazca” au identificat păsările reprezentate în impresionantele geoglife localizate în Deșertul Sechura din Peru, care ar putea rezolva misterul motivului pentru care au fost făcute. Experții sugerează că ar putea fi legate de ritualuri străvechi dedicate zeilor reprezentând invocații ale ploii.

Parte a Patrimoniului Mondial UNESCO din 1994, linile Nazca conțin mai mult de 2.700 de forme geometrice, linii și imagini reprezentând plante și animale gravate în nisip. Acestea au fost create între 1.300 și 2.400 de ani în urmă, cu mult înainte de faimosul sit incaș Machu Picchu din Peru. Ele sunt o formă de artă, vizibilă exclusiv din aer, ceea ce înseamnă că cel mai probabil creatorii lor nu aveau cum să vadă pe deplin ce au realizat. Sculptate într-un deșert peruvian, uriașele forme geometrice au atras diferite explicații în ce privește scopul lor, însă acesta continuă să fie un mister.

În încercarea de a rezolva misterul în legătură cu ce reprezintă această serie de geoglife și din ce cauza au fost realizate, cercetătorii din cadrul Universității Hokkaido au studiat în mod exhaustiv 16 imagini cu păsări, potrivit Daily Mail. Ei au reușit să corecteze clasificarea unora dintre figurile geometrice reprezentând specii de păsări. Interesant este faptul că păsările noi identificate nu au trăit în deșertul Nazca, ci au venit din alte zone mai îndepărtate din Peru.

Fiecare figură geometrică, cea mai mare dintre ele având o lungime de 370 de metri, a fost făcută în mod tipic dintr-o singură linie șerpuită, sculptată pe suprafața deșertului, care supraviețuiește astăzi datorită regiunii izolate și a climatului uscat și fără vânt.

Pentru a înțelege exact de ce oamenii din Nazca au făcut aceste reprezentări, este necesar mai întâi să înțelegem exact ce intenționează să reprezinte fiecare așa-zisă geoglifă. Masaki Eda de la Muzeul Universității Hokkaido din Sapporo, Japonia, și colegii săi au comparat cele 16 geoglife Nazca cu păsări reale pentru a încerca să le identifice mai bine pe fiecare în parte.

“Până în prezent, păsările din aceste desene au fost identificate pe baza impresiilor generale sau a câtorva trăsături morfologice prezente în fiecare figură. Am observat îndeaproape formele și mărimile relative ale ciocului, capului, gâtului, corpului, aripilor, cozii și picioarelor păsărilor și le-am comparat cu cele ale păsărilor moderne din Peru.”

A declarat profesorul Masaki Eda, conform sursei citate.

Este deosebit de important faptul că, deși păsările recent identificate există în Peru, ele se regăsesc în diferite părți ale țării, departe de locul unde au fost sculptate geoglifele.

“Constatările noastre arată că au reprezentat păsări exotice, nu păsări locale, și acest lucru ar putea fi un indiciu despre motivul pentru care le-au reprezentat în primul rând “

A adăugat profesorul. De asemenea, mai multe păsări reprezentate în geoglife ar putea fi identificate și prin compararea uriașelor opere de artă atât cu păsările ilustrate pe ceramica locală a timpului, cât și cu fosilele speciilor de păsări care au fost descoperite în ruinele Nazca.

credit foto: Ancient Summit, Machu Travel Peru