Călătoria pe care a întreprins-o vulpea polară include cel mai rapid ritm de deplasare pentru această specie înregistrat vreodată. Astfel animalul a întreprins această incredibilă călătorie, parcurgând mai mult de 3.500 km din Norvegia până în Canada, în doar 76 de zile, uimindu-i pe cercetătorii din cadrul Institutului Polar Norvegian, informează The Guardian. Cunoscută sub numele de vulpe de coastă sau vulpea albastră, aceasta a fost echipată cu un dispozitiv de urmărire încă din iulie 2017.

Vulpea a părăsit Spitsbergen din arhipelagul norvegian Svalbard în data de 26 martie 2018. De altfel după 21 de zile și 1,512 km pe gheața maritimă, vulpea a ajuns în Groenlanda pe data de 16 aprilie 2018, iar călătoria a continuat spre insula Ellesmere din Canada, unde a ajuns pe data de 1 iulie. Conform sursei citate, Eva Fuglei, unul dintre cercetătorii care au urmărit vulpea, a declarat:

„În primul rând nu am crezut că este adevărat”.

Institutul a afirmat într-o lucrare de cercetare în legătură cu această călătorie faptul că a fost printre cele mai lungi înregistrate vreodată. De fapt a fost atât de lung încât inițial cercetătorii se întrebau  dacă transmitarorul vulpii ar fi putut fi înlăturat și luat la bordul unei bărci.

„Dar nu, nu există bărci care să meargă atât de mult pe gheață. Așa că trebuia să ținem pasul cu ceea ce făcea vulpea”

A adăugat Fuglei, potrivit sursei citate.

Prin urmare emițătorul a transmis date în fiecare zi, pentru o perioadă de trei ore. Trecând peste gheața marii și ghețari, vulpea s-a putut deplasa în medie cu 46,3 km pe zi, astfel într-o singură zi a călătorit pe o bucată de gheață din nordul Groenlandei, circa 155 km. Conform datelor transmise de The Guardian, cercetătoarea Fuglei a spus în lucrarea sa:

„Acesta este, după părerea noastră, cel mai rapid ritm de deplasare înregistrat vreodată la această specie. Gheața marii joacă un rol esențial în faptul că vulpile arctice pot migra între zone, pot întâlni alte populații și pot găsi hrană”.

De altfel, Ola Elvestuen, ministrul Mediului a declarat pentru Institutul Norvegian:

„Acesta este un alt exemplu de cât de importantă este gheața mării pentru animalele sălbatice din Arctica. Încălzirea din nord este înfricoșător de rapidă. Trebuie să reducem rapid emisiile pentru a preveni dispariția gheții pe tot parcursul verii”.

Vulpea a fost urmărită dintr-o zonă în care ar fi supraviețuit cu “resurse marine de hrană”, inclusiv păsări marine. În cazul în care s-a stabilit pe insula Ellesmere, ea s-a hrănit predominant cu lemingi (mamifere rozătoare asemănătoare cu hârciogul), indicând capacitatea sa de a schimba ecosistemele.

De altfel, vulpea arctică este un animal incredibil de rezistent care poate să supraviețuiască la tempraturi brutale de îngheț (-50°C), fiind perfect adaptate, având blana deasă, botul și urechile scurte, talpa labelor fiind acoperită cu blană pentru a le ajuta să gestioneze climatul rece.

Este cunoscut faptul că pe timpul iernii hrana pentru vulpe este rară și de cele mai multe ori aceasta urmează prădătorii mari așa cum sunt urșii polari pentru a putea mânca resturile lăsate de aceștia. În medie o vulpe trăiește de la 3 la 6 ani în sălbăticie și poate ajunge la o greutate de 7,5 kilograme. Totodată nu se știe destinația finală a acestui exemplar de vulpe monitorizat, deoarece tracker-ul său GPS a încetat să mai funcționeze în luna februarie a acestui an.

credit foto: The Guardian