Primul copil născut de o femeie cu uterul transplantat într-o intervenţie chirurgicală asistată de robot a venit pe lume în SUA . Medicii speră că această tehnică va face procesul de transplantare mai puţin invaziv pentru donatoare, potrivit insideedition.com, citat de mediafax.

Conform aceleași surse, pacienta a avut parte de transplant de uter în anul 2017, iar donatoarea a fost chiar mama acesteia. Medicii au reușit să preleveze uterul de la donatoare prin intermediul unei incizii de aproximativ un centimentru, întrega operațiune fiind posibilă cu ajutorul brațelor unui robot. Mai apoi s-a realizat o incizie ceva mai mare pentru a putea scoate uterul din abdomenul donatoarei, având în vedere că organul a fost imediat transplantat printr-o intervenție chirurgicală clasică.

De asemenea, femeia căreia i s-a realizat transplantul de uter a urmat tratamente pentru fertilizarea in vitro. La zece luni după intervenția chirurgicală, acesteia i s-a implantat un embrion în uter, iar după câteva săptămâni sarcina i-a fost confirmată. Femeia care locuiește în Suedia a născut un băiețel sănătos. În plus medicii speră că această tehnică  va face procesul mai puțin invaziv pentru femeile donatoare.

Medicul Liza Johannesson, ginecolog, chirurg şi oncolog la Centrul medical al Universităţii Baylor din oraşul american Dallas a declarat, potrivit mediafax:

„Vrem ca procedura să fie cât mai puţin lipsită de riscuri pentru donatoare”

Liza Johannesson a făcut parte și din echipa de medici care au realizat primele transplanturi de uter din lume.

Acest lucru s-a întâmplat în Suedia, în anul 2012. Numărul de copii născuți de mame cu uter transplantat, la nivel mondial a ajuns la 15. Însă acest caz este o premieră deoarece intervenția chirurcicală a fost asistată de către un robot.