Se pare că o nouă iluzie optică a acaparat internetul. În mare parte aceasta prezintă sfere de diferite culori în mijlocul unui șir de dungi. Și în timp ce sferele par a fi albastre, verzi și roșii, acestea sunt de fapt roz. Iar acest tip de imagine demonstrează un principiu cunoscut sub numele de ,,Iluzia lui White” sau ,,Iluzia lui Munker”, pentru a demonstra că percepţia pe care o avem asupra culorii şi a opacităţii unei fotografii poate fi distorsionată cu ajutorul unor dungi. Iar faptul pe care îl demonstrează iluziile optice este acela că percepția nu este întotdeauna reală.

În cazul acestei imagini care a ajuns deja virală pe internet, ceea ce este în mod evident verde, roșu sau albastru este de fapt roz. Într-o postare pe o rețea de socializare, profesorul David Novick de la catedra “Engineering Education and Leadership” din cadrul Universității din Texas, El Paso, prezintă o imagine cu sfere care aparent au diferite culori și mai mult decât atât care plutesc printre dungi de culoare roșie, albastră și verde. Dar, aceasta dezvăluie un adevăr mult mai interesant decât percepția noastră inițială asupra imaginii. Sferele care aparent au culori diferite, defapt au toate aceeași culoare, potrivit profesorului. De altfel, conform Daily Mail, Novick a explicat:

„O iluzie de tip confetti cu sfere în trei culori diferite, care par a fi galbene, roșiatice și purpurii, dar de fapt au aceeași culoare maro-deschis (RGB 255.188.144)”.

Așa cum se arată într-o imagine a sferelor așezate în fața liniilor colorate, și nu în spatele lor, fiecare dintre acestea – aceleași care alcătuiesc imaginea anterioară – sunt de fapt colorate într-o nuanță de roz pal, în ciuda a ceea ce au raportat inițial ochii noștri către creier.

De asemenea imaginea devine și mai evazivă atunci când culorile tind să treacă de la una la alta în funcție de zona imaginii pe care ne focalizăm privirea. Astfel se poate explica de ce o sferă albastră poate fi percepută mai apoi ca fiind una verde de exemplu.

Potrivit unei analize a omului de știință Phil Plait pentru publicația SyFy Wire a spus despre aceasta, la fel ca toate celelalte iluzii optice, subliniază o deconectare între datele brute și informații – date puse în context -preluate de creierul uman. Culorile percepute de vederea oamenilor țin cont nu doar de culoarea obiectului pe care îl privim, ci și de culorile care îl înconjoară. Cu alte cuvinte, prin schimbarea culorilor dungilor desfășurate înaintea sferelor, ne schimbăm și percepția asupra sferei în sine.

Fenomenul optic este cunoscut ca iluzia Munker-White și descrie procesul creierului uman care organizează informații colorate pe baza luminanței lor.

Expertul în iluzii optice, Michael Bach, spune că acest tip de iluzie „arată cât de mult percepția culorii este influențată de vecinătate”, conform Daily Mail. Pe lângă faptul că sunt în general fascinante, iluziile optice scot în evidență și modul în care simțurile noastre adesea nu sunt suficiente pentru a determina adevărul și se alătură astfel unor iluzii optice care au captat atenția publicului în ultima vreme.

credit foto: Daily Mail