În ultimii 250 de ani mai mult de 500 de specii de plante au dispărut de pe fața pământului, potrivit unui studiu recent. De altfel majoritatea plantelor erau surse pentru medicamente care în momentul de față nu se mai pot fabrica. Ba mai mult decât atât oamenii de știință au analizat toate datele înregistrate ale plantelor din întreaga lume pentru a putea ajunge la cifra exactă a plantelor dispărute. Se presupune că numărul de specii de plante dispărute este de două ori mai mare față de numărul de păsări, mamifere și amfibieni.

De asemenea, în noul studiu se arată faptul că în fiecare an dispăreau aproximativ două specii de plante, deși este posibil ca această cifră să fie una mult mai mare. Iar acest lucru este posibil, deoarece există plante care dispar chiar înainte ca acestea să fie descoperite, după spusele cercetătorilor. Cercetătorii de la Royal Botanic Gardens, Kew și Universitatea din Stockholm au analizat toate înregistrările de extincție ale plantelor din întreaga lume pentru a putea descoperi adevărata cifră.

De exemplu, una dintre plante – Thismia americana – a fost văzută ultima dată pe un câmp din Chicago în anul 1916. Printre plantele care au dispărut se numără lemnul de santal din Chile, copacul crescut în insulele Juan Fernandez între Chile și Insula Paștelui și care din păcate a fost puternic exploatat pentru parfumul său. Tot aici trebuie să mai amintim și de măslinul Sf. Elena, care a fost descoperit pentru prima dată în anul 1805 pe insula St. Helena din Atlanticul de Sud.

Prin urmare în urma studiului s-a constatat că aproximativ 571 de specii de plante au dispărut în ultimele două secole și jumătate, numărul acesta fiind de patru ori mai mare decât lista actuală a plantelor dispărute. Conform publicației Daily Mail, profesorul asistent de la Universitatea Stockholm, Dr. Aelys M. Humphreys, a afirmat :

„Majoritatea oamenilor pot numi un mamifer sau o pasăre care a dispărut în ultimele secolele, dar puțini pot numi o plantă dispărută. Datorită acestui studiu este prima dată când avem o privire de ansamblu asupra plantelor care au dispărut deja, de unde au apărut și cât de repede se întâmplă acest lucru. Am auzit multe despre numărul de specii care se confruntă cu dispariția, dar aceste cifre sunt pentru plante pe care le-am pierdut deja, oferind astfel date fără precedent în extincția plantelor în epoca modernă”.

Printre zonele cu rata cea mai mare de dispariție a speciilor de plante se numără insulele, zonele tropicale, dar și zonele cu o climă mediteraneană. Specialiștii au spus că plantele au dispărut din aceleași cauze ca și plantele care astăzi sunt amenințate și sunt în pericol de dispariție. Dar între toate cauza majoră este schimbarea utilizării terenului care a dus la fragmentarea și distrugerea vegetației native, în special a speciilor cu restricție. De altfel Dr. Eimear Nic Lughadha a spus:

„Plantele susțin toată viața de pe pământ, ele furnizează oxigenul pe care îl respirăm și alimentele pe care le mâncăm, și de asemenea alcătuiesc coloana vertebrală a ecosistemelor lumii – este o veste proastă pentru toate speciile. Acest nou studiu a dispariției plantelor ne va ajuta să anticipăm (și să încercăm să prevenim) extincțiile viitoare ale plantelor, precum și pentru alte organisme. Milioane de alte specii depind de plante pentru supraviețuire, inclusiv oamenii, astfel cunoscând ce plante pierdem putem ști de unde se vor alimenta programele de conservare care vizează de asemenea și alte organisme”, potrivit Daily Mail.

Conform aceleași surse, Dr. Rob Salguero-Gómez din Departamentul de Zoologie, Universitatea din Oxford, a completat:

„Plantele sprijină și oferă resurse cheie pentru ecosistemul din întrega lume. Depindem de plante în mod direct pentru alimente, umbră și materiale de construcție și indirect pentru servicii ecosistemice, cum ar fi  fixarea carbonului, crearea oxigenului și chiar îmbunătățirea sănătății mintale a omului prin utilizarea spațiilor verzi.”

credit foto: extinction.photo, The Australian