Criticii de film de la Hollywood Reporter au selectat pelicula lui Corneliu Porumboiu, ”La Gomera”, printre cele mai bune 20 de pelicule prezentate la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, catalogând-o ca fiind ”un thriller extrem de captivant”, potrivit Mediafax.

În acest sens, conform sursei citate, criticul de film Leslie Felperin a declarat:

„Românul Corneliu Porumboiu intră în zona filmului de gen cu un thriller extrem de captivant despre un poliţist care-şi înşeală atât colegii cât şi pe criminalii cu care este în cârdăşie. Plasată în Bucureşti, Insulele Canare şi Singapore, acţiunea filmului oferă o răsturnare de situaţie după altă”

Regizorul s-a mai aflat de patru ori în atenţia organizatorilor celebrului festival de film. Pentru prima dată, în 2004, la momentul în care îşi termina studiile, cu “Călătorie la oraş”. A urmat “A fost sau n-a fost ?” în 2006, film premiat cu “Caméra d’or” pentru cel mai bun prim lungmetraj. În 2009, a primit premiul juriului la principala secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes, “Un certain regard” pentru “Poliţist, adjectiv”. În aceeaşi secţiune, în 2015, obţine premiul “Un certain talent” pentru pelicula “Comoara”. Iar în acest an a fost selecţionat în “marea competiţie”, cea pentru “Palme d’or”, cu filmul “La Gomera”.

Totodată pe lista celor mai bune filme de la Cannes din acest an, 2019, se mai află și „Adam”„Beanpole”„Bull”„The Climb”„Fire Will Come”„A Vida invisível de Eurídice Gusmão”„Port Authority”, aflate în festival în secțiunea “Un Certain Regard”, „An Easy Girl”„Ghost Tropic”„The Lighthouse”„Song Without a Name”, din selecția “Quinzaine des réalisateurs”,  „J’ai perdu mon corps” din “Săptămâna criticilor„Les Misérables”„Once Upon a Time in Hollywood”„Portrait of a Lady on Fire”„Sorry We Missed You”„The Wild Goose Lake”, precum și câștigătorul “Palm d’Or”, „Parasite” și  „La Belle Epoque”, pelicula fiind prezentată în afara concursului.

După terminarea festivalului, drepturile de difuzare pentru pelicula care a primit “Marele Premiu al Juriului”, „Atlantics”, au fost achiziționate de către platforma Netflix, la fel ca și pentru pelicula premiată cu trofeul acordat pentru proiecțiile din cadrul “Săptămânii Criticilor Internaționali”, și anume „J’ai perdu mon corps”, conform sursei citate.

“La Gomera” va fi lansat în cinematografele din România în acestă toamnă, fiind proiectat în premieră în cadrul festivalului TIFF 2019.

credit foto: Gandul.info