Andra Timu și Irina Vîlcu, jurnaliste de origine română, îi aduc un real elogiu candidatului Klaus Iohannis în cunoscuta publicație Bloomberg, unde îl descriu atât ca cel care l-a pus după gratii pe cel mai puternic om din România, cât și ca cel care a readus România pe căile UE.

„El a ajutat la punerea în spatele gratiilor a celui mai puternic politician din România, pentru corupție, și a virat cârma țării înapoi spre valorile Uniunii Europene”,

scriu cele două jurnaliste românce de la Bloomberg.

Elogiile continuă la adresa preşedintelui Iohannis, care este văzut deja ca şi câştigator al acestor alegeri, ca o recompensă pentru că a fost „o forţă neclintită într-o naţie unde haosul a devenit o normă”.

„În acest weekend, votanții, cel mai probabil, îl vor recompensa pe președintele Klaus Iohannis, punându-l în linie dreaptă spre un al doilea mandat la Cotroceni, notează aceeași publicație.

Iohannis a fost o forță de neclintit, într-o națiune în care haosul a devenit o normă. Cinci premieri au fost schimbați de când el a venit în fruntea statului, în 2014, în timp ce Bucureștiul a fost marcat de cele mai mari proteste de la prăbușirea comunismului din urmă cu trei decenii.

Revolta socială a început odată cu încercările puterii de a relaxa legislația penală și de a-l ține pe liderul social-democraților departe de pușcărie. Reformele de acest gen au ridicat semne de întrebare similare cu cele care transformau Ungaria și Polonia în <<băieții răi>> de la Bruxelles”,

scrie sursa citată.

Cele două autoare îl urechează totuşi pe preşedintele Iohannis că, în ciuda opoziţiei făcute la PSD, acesta nu a reuşit să îi oprească să o demită pe Laura Codruţa Kovesi, ajunsă între timp procuror-şef european.

„Cu toate acestea, primul mandat al președintelui în funcție nu a fost un succes total. Deși a obiectat cu privire la planurile economice ale PSD, el nu a reușit să pună capăt programului de cheltuieli stabilit de putere, care a împins deficitul bugetar al României până aproape de limita stabilită de UE. De altfel, șeful statului nu a putut să oprească PSD nici atunci când a fost vorba de demiterea Laurei Codruța Kovesi de la DNA, care a devenit recent primul procuror-șef european”,

scrie sursa citată.

În continuare Andra Timu and Irina Vîlcu, jurnaliste de origine română de la Bloomberg, îi ceartă şi pe opozanţii preşedintelui care îl consideră „lipsit de energie”, amintind de episodul în care Dan Barna îl compara cu un „pompier”, precizând că acesta s-a remarcat ca un „pompier atomic, care a prevenit prăbușirea României”.

„Criticii președintelui Iohannis îl acuză de lipsă de energie, precum și că este mai degrabă reactiv decât proactiv. Candidatul Barna l-a numit <<un pompier pentru atunci când casa e în flăcări>>, spunând că el ar fi fost mai implicat în toți acești ani, ba chiar că ar fi putut exista mai puține <<incendii>>. Iohannis, prin rolul său, s-a remarcat ca un <<pompier atomic, care a prevenit prăbușirea României>>”,

subliniază Andra Timu şi Irina Vîlcu, care iterează rolul preşedintelui Iohannis în răsturnarea de guvern prin moţiune de cenzură.

„În ultima perioadă, el a fost implicat cu siguranță, având în vedere că l-a desemnat pe Ludovic Orban, liderul PNL, pentru formarea noului Guvern, care a și fost învestit în această săptămână. Actualul șef al statului ar putea chiar să conducă România în alegeri anticipate, anul viitor”,

mai arată sursa citată.

Pe final, cele două jurnaliste românce, semnatare ale acestor elogii din Bloomberg, îl văd câştigător pe candidatul Iohannis cu „şanse destul de mari”.

„Pe lângă corupție, cetățenii se plâng și de infrastructura săracă sau de sistemul de sănătate, în timp ce alții cer salarii mari ca în vest. Cu toate acestea, dacă aceste argumente din final ar putea reduce sprijinul din spatele președintelui Iohannis, șansele sale la un nou mandat rămân încă destul de mari”,

potrivit aceleiași surse.

Întregul articol în limba engleza îl puteţi consulta aici.

Cele două jurnaliste de origine română de la Bloomberg sunt cunoscute și pentru alte asemenea articole care apar în preajma alegerilor, în 2016 pe „Bloomberg“, mai întâi la ora 9:41, apoi cu un update la ora 12:00, a apărut articolul „Romanians Vote as Old Guard Looks to Supplant Technocrats”. Mai multe detalii despre activitatea lor jurnalistică mai mult sau mai puțin controversată, cum ar fi legăturile jurnalistei Andra Timu cu regimul Băsescu în 2012, le puteți citi aici.