După dezvăluirile RISE-Project în legătură cu afacerile lui Dan Barna, care implicau presupuse fraude cu fonduri europene pentru care s-au deschis dosare atât la DLAF, cât și la DNA, o nouă investigație jurnalistică incendiară aruncă în aer scena politică! S-a găsit veriga lipsă care face conexiunea între Dan Barna, prezidențiabilul USR-PLUS, și serviciile secrete, scrie bugetul.ro.

Conform unei investigaţii jurnalistice ZIUAnews, ELSA România (Asociația Europeană a Studenților la Drept), al cărei vicepreședinte a fost Dan Barna, a fost supervizată de SRI-ul condus de Virgil Măgureanu.

Sursa citată mai notează că ELSA România este și „pepiniera” USR. Vicepreședintele USR, și deputat, Cristian Seidler a fost și el lider al ELSA în trecut.

Mai mult:

„USR ar fi fost fabricat pe structura ELSA România, care și-ar trage rădăcinile dintr-o construcție supervizată de SRI-ul condus de Virgil Măgureanu, dar și sub oblăduirea SIE, o bună parte din timp condus de Ioan Talpeș, care a activat în mediul occidental <<conserve>> și <<cârtiţe>> din mediul studenţesc, penetrând marile companii de afară, din Europa, SUA, Canada. Sub o explozie de migrație a studentilor români în occident (fie ca studenți cu burse, fie ca absolvenți care găsesc de muncă la marile companii multinaționale) serviciile secrete românești SRI și SIE infestează în perioada 1991- 2001 piaţa occidentală”.

În 4 mai 1981 se forma ELSA, o organizaţie înfiinţată de cinci studenţi la drept din Ungaria, Polonia, Germania de Est, Austria şi Germania de Vest cu scop de cooperare împotriva regulilor Cortinei de Fier ce separa occidentul capitalist de partea est-europeană, comunistă. ELSA îşi propune ca între studenţii ambelor părţi să existe forme de cooperare, schimburi educaţionale şi culturale, programe de lucru comune.

Conform informaţiilor britanicilor, cei cinci studenţi care au fondat organizaţia erau toţi racolaţi de serviciile din ţările lor, presupunerea fiind că ELSA este de fapt o construcţie a serviciilor secrete care doresc formarea unor studenţi la drept, într-un mediu paneuropean, viitoare cadre poziţionate în companii, magistratură, politicieni, pioni principali în pârghii de putere, spune ZIUAnews.

După 1989 se face filiala ELSA România. În 1990 se depun cererile de aderare, iar în 1993 România devine membru cu statut deplin al organizatiei. ELSA România („Asociaţia Europeană a Studenţilor la Drept”) se afla sub atenta supraveghere a SRI cu Virgil Măgureanu. În raportul SRI din 1993 apare pentru prima oară o succintă informare despre mediul studenţesc intern şi internaţional şi pericolul ca acesta să fie penetrat de „forţe oculte, cu interese opuse celor ale României, care doresc să racoleze studenţii, oferindu-le oportunităţi de muncă în ţările occidentale, cu salarii tentante. În 1994 se dezvoltă tema, vorbindu-se despre studenţii facultăţilor de drept, dar concluzionându-se: „Serviciul Român de Informaţii a luat toate măsurile ca mediul studenţesc, în special cel al universităţilor de drept, să fie protejat de interferenţele ostile siguranţei naţionale a României”.

Foto: Octav Ganea/Inguam