Imaginile furnizate de agenția spațială americană NASA cu câteva zile în urmă arată că suprafață soarelui pare complet goală, fără pete solare vizibile – indicând faptul că a atins perioada de minimum solar a ciclului său, informează dailymail.co.uk. Perioada de minimum solar este perioada cu cele mai puține activități solare în ciclul solar al stelei noastre. În acest timp, activitatea petelor și erupțiilor solare se diminuează și, adesea, zile întregi nu se înregistrează astfel de evenimente.

Suprafața Soarelui, care de cele mai multe ori prezintă o activitate destul de violență, are în prezent un aspect mai calm și aproape idilic, dar acest calm aparent poate duce la furtuni magnetice care interferează cu sateliții, afectează călătoriile aeriene și pot chiar să afecteze funcționarea rețelelor electrice.

Minimum solar este în contrast cu maximum solar, când pot exista sute de pete solare, unele dintre ele fiind atât de mari ca planetă Jupiter. Deși acest lucru nu reprezintă o amenințare pentru planeta noastră, ar putea provoca furtuni magnetice, fiind riscante pentru astronauți și sateliți aflați în afara atmosferei noastre.

Studiind activitatea solară, în prezent NASA a afirmat că un minimum solar, care are loc o dată la 11 ani, a început.

Potrivit Daily Mail, site-ul Space Weather a scris:

„Soarele a fost fără pete timp de 16 zile consecutiv – un semn că minimul solar se află în plină desfășurare. Mulți oameni cred că minimul solar este neinteresant. Dar nu este așa. Această fază a ciclului solar aduce raze cosmice suplimentare și găuri de lungă durată în atmosfera soarelui”.

Când Soarele va ieși din această fază de minimum solar, după această perioadă de 11 ani este foarte posibil să vedem explozii solare din ce în ce mai puternice. Conform aceleași surse, NASA a avertizat:

„După ce soarele nostru trece prin actualul Minimum Solar, activitatea solară ca de exemplu protuberanțe eruptive este de așteptat să devină mai frecventă în următorii câțiva ani”.

Agenția spațiala a dezvăluit recent imagini spectaculoase ale unei protuberanțe eruptive “monstruoase” surprinse de către Observatorul Dinamicii Solare în 2011, care arată ceea ce ar trebui să ne așteptăm să vedem când minimum solar ajunge la sfârșit.

Prin urmare, această încetinire a activității solare determină adesea răcirea temporară a atmosferei Pământului. De altfel în perioada 1650 – 1710 soarele a mai fost într-un minimum solar, iar NASA a spus că Pământul a fost aruncat într-o „răcire profundă”.

“Din 1650 până în 1710, temperaturile din cea mai mare parte a emisferei nordice au fost anormal de scăzute atunci când soarele a intrat într-o fază liniștită, numită acum Maunder Minimum. În această perioadă foarte puține pete solare au apărut pe suprafața acestuia, iar strălucirea generală a soarelui a scăzut ușor. Deja în mijlocul acestei perioade mai reci decât în mod normal, numită “mică era glaciară”, Europa și America de Nord au intrat într-o răcire profundă: ghețarii alpini s-au extins peste suprafețele agricole din vale; marea de gheață s-a infiltrat la sud de Arctica, iar celebrele canale din Olanda au înghețat în mod regulat – un eveniment rar în prezent”.

Au declarat reprezentanții agenției spațiale conform sursei citate.

Activitatea solară variază de la un vârf de maximum solar până la un vârf de minimum solar la fiecare unsprezece ani. În timpul maximului, petele și radiațiile solare cresc în intensitate, producând variații ale temperaturii planetei noastre. Când soarele a prezentat un număr mare de pete solare în 2014, NASA a afirmat că s-ar putea atinge un minimum solar în perioada 2019-2020. Astronomii asociază în mod obișnuit perioadele de minimum solar cu temperaturi mai scăzute, deoarece “sistemul natural de încălzire “ al soarelui dispare.

credit foto: Nagaland Post