Prima ediție a „Festivalului Medieval al Castelului Huniade”, organizat de Muzeul Naţional al Banatului (MNB) şi Consiliul Judeţean Timiş, va avea loc în perioada 9-11 august în Timişoara, informează Agerpres. Evenimentul care va reînvia, timp de câteva zile, atmosfera Evului Mediu va pune, din acest an, Capitala Culturală Europeană 2021 pe harta oraşelor ce găzduiesc festivaluri medievale de anvergură.

„Evenimentul va aduce în vechea cetate a castelanilor de Timiş atmosfera unui festival medieval complet. Ordine cavalereşti din trei ţări îşi vor pune tabăra în Parcul Castelului, meşteri din alte vremuri vor deschide ateliere de fierărit, ceramică, croitorie medievală, întreţinerea armelor şi armurilor, curelărie, prelucrare de pergament şi hârtie”

a declarat directorul Muzeului Naţional al Banatului, Claudiu Ilaş, conform sursei citate. Potrivit acestuia, jocurile uitate ale Evului Mediu vor fi organizate din nou, după multe secole, în Parcul Castelului, iar aromele Evului Mediu îi vor îmbăta” pe cei care vor participa la concursurile de gătit. Bătălii epice cu arme reale vor dovedi din nou bravura spiritului şi forţa braţelor. Uitata bătălie de la Vadul Nisipurilor va reintra în legenda locului odată cu reconstituirea ei, o ciocnire la care vor participa toţi războinicii ordinelor cavalereşti prezente la festival. Serile vor fi animate de concerte epice şi de istorisiri ale mitologiilor narate la lumina jerbelor de foc.

Organizarea unui festival medieval în jurul Castelului Huniade este un proiect mai vechi al conducerii MNB din Timişoara, care a lansat iniţiativa în urmă cu peste un deceniu.

„Relicvele Evului Mediu străbat din subteranele oraşului. În subsolul Timişoarei se păstrează o bună parte din oraşul medieval, cu fortificaţiile, casele care au fost demolate la suprafaţă, dar care, în unele cazuri, au fost păstrate şi s-au construit clădiri noi, peste parterul multisecular, înălţându-se oraşul. Dar partea veche a oraşului medieval a rămas, în multe locuri, neatinsă. În cartierul Cetate, săpăturile efectuate cu prilejul descărcărilor arheologice au scos la lumină piese neaşteptate: case, străzi amenajate din bârne de lemn, necropole, diverse obiecte, care sunt foarte importante pentru istoria Banatului”

a declarat fostul director al MNB, Dan Leopold Ciobotaru, potrivit Agerpres. Unica relicvă datată din Evul Mediu din Timişoara de astăzi, care a rămas în picioare, este Castelul Huniade, o construcţie realizată de meşteri italieni, în timpul lui Carol Robert de Anjou, şi terminată, cel mai probabil, în 1315, pentru că în 1316 regele era deja stabilit în noul său castel.

credit foto: debanat.ro, banatulazi.ro