Ambele competiții se vor desfășura în Canada și Alaska, pe același traseu.

Pe 2 februarie va începe cea mai dură cursa de sănii trase de câini din lume, Yukon quest.

Cursa de 1.000 de mile (1.601 km) pornește din orașul canadian Whitehorse și se termină în orașul american Fairbanks, refăcând traseul urmat de celebra Yukon Trail, urmată de sute de mii de persoane în timpul goanei după aur din Klondike, Alaska.

Yukon Quest durează aproape 3 săptămâni. Echipajele, formate dintr-un conducător uman și un atelaj de câini – minimum 14, maxim 20 – străbat 1.000 de mile de teren împădurit, patru lanțuri muntoase și râuri înghețate, fiind complet autonomi, cu excepția unor provizii prepozitionate la puncte de control.

Yukon Quest se organizează din 1983 și este considerată printre cele mai dure curse din lume, în fiecare înregistrându-se numeroase abandonuri.

Pe 3 februarie, pe același traseu va începe Yukon Arctic Ultra. Startul se va da tot în Whitehorse și sosirea, după 430 mile (700 km), va fi în Dawson City. Cursa este considerată a doua din lume ca dificultate după 6633 Arctic Ultra.

 

 

Din partea României va participa anul acesta Tibi Ușeriu, care aleargă pentru a sprijini proiectul Via Transilvanica.

Tibi Ușeriu aleargă 700 km pentru Via Transilvanica!

Tibi Useriu aleargă 700 km pentru Via Transilvanica la Yukon Arctic Ultra!Tibi dedică această nouă provocare drumului care unește: Via Transilvanica! Astfel, Yukon va deveni în curând cel mai nordic punct de pe planetă unde ajunge să fie cunoscut Drumul. Povestea Via Transilvanica a început anul trecut cu primii 140 km marcați cu borne și semne indicatoare. Împreună cu Tibi, ne dorim să realizăm și să deschidem publicului acest traseu de 1000 km cât mai repede cu putință și de aceea vă chemăm să ne fiți alături și să contribuiți fiecare. Via Transilvanica are nevoie de voi, Tibi are nevoie de susținerea voastră, până la capăt!Pentru contribuții, puteți intra aici: https://www.viatransilvanica.com/contribuieTasuleasa Social îți mulțumește de pe acum!

Publiée par Via Transilvanica sur Mercredi 30 janvier 2019

 

surse info: arcticultra.de, yukonquest.com,stiridebistrita.ro.