Specialişti din industria nucleară din România afirmă că în prezent un accident similar celui de la Cernobîl este imposibil să se producă, primul considerent fiind cel de natură tehnică, având în vedere multiplele îmbunătăţiri realizate pe o perioadă de 30 ani, indiferent de tipul de reactor sau tehnologia utilizată.

Potrivit e-nergia.ro, la momentul de față, securitatea nucleară este prioritatea absolută, toate măsurile, standardele la nivel internaţional, misiunile de evaluare şi planurile de investiţii fiind direcţionate către asigurarea şi menţinerea unui nivel înalt de securitate nucleară. Serialul Cernobîl, realizat de HBO a readus în atenţia publicului riscurile centralelor nucleare precum şi dimensiunea celui mai mare dezastru nuclear din istoria omenirii – Cernobîl 1986.

În prezent, cumulul de factori care au determinat accidentul de la Cernobîl este imposibil de asociat oricărei centrale nucleare la nivel global. Există o diferență majoră între momentul 1986 și 2019 datorită lecțiilor învățate în urma producerii acelui eveniment la care se adaugă și preocuparea constantă la nivel de industrie de a avea tehnologii robuste, cu sisteme redundante, pentru a preveni incidente sau accidente.

Într-un interviu acordat pentru ZF Live, Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica, spune că în cazul Cernobîl era un singur sistem pentru oprire și 10 secunde timp de acțiune, iar în cazul Centralei Nucleare de la Cernavodă există 4 sisteme de oprire, două dintre acestea fiind total independente de sistemul central, iar timpul de acțiune este de 2 secunde.

„În cazul RBMK era un singur sistem de operare, cu bare, iar acest sistem de oprire are 10 secunde timp de acțiune. E clar că dacă pică acest sistem, nu există mentalitatea de fail safe pe care o avem noi. Timpul de acțiune de la Cernobîl a fost de 10 secunde și era doar un singur sistem de oprire. Noi avem la Cernavodă timp de acțiune de 2 secunde și patru sisteme, două dintre ele fiind total independente de sistemul central de securitate.”

A afirmat Cosmin Ghiță pentru ZF Live. Totodată, directorul Nuclearelectrica mai adaugă faptul că nu se poate întâmpla un dezastru asemănător ca cel de la Cernobîl, deoarece în țara noastră se utilizează protecția pe adâncime a centralei și se operează cu tehnologia CANDU, iar în cazul Cernobîl s-a folosit tehnologia RBMK.

„Din punct de vedere tehnic, noi avem o anvelopă de protecție la unitățile CANDU – domuri, cupole de beton, le vedem când mergem la mare. Sunt făcute dintr-un beton special pentru proiectul de la Cernavodă. La RBMK nu era o astfel de anvelopă de protecție, chiar și în film se vorbea de un acoperiș cu smoală, nu mai există astfel de structuri”.

La întrebarea “Cum ne asigurăm că factorul uman e ţinut sub control?”, Cosmin Ghiță a explicat:

„Vorbim de proceduri și de cultura de securitate nucleară. Modul în care avem mai multe puncte de verificare și cum procedurizăm operațiunile în camera de comandă a reactorului, plus operațiunile de mentenanță și alte lucrări. Sistemul pe care noi îl implementăm este verificat continuu, facem audituri externe, atât  cu agenția de la Viena. Recent, centrala de la Cernavodă a primit un rating de ”very good standing”, suntem la nivelul de excelență nucleară pentru a doua evaluare la rând. Sistemul de la Cernavodă este foarte bine așezat la nivel global”.

Evenimentele care au dus la producerea accidentului de la Cernobîl sunt un cumul de factori specifici din foarte multe puncte de vedere tipului de reactor folosit, culturii de securitate nucleară și pregătirii personalului de operare, dar și regimului politic de la vremea respectivă. Prin urmare nu este posibil ca un accident de tipul Cernobîl să se mai întâmple, cu atât mai puțin la o centrală care utilizează o tehnologie robustă cum este CANDU, confirmată în mod repetat prin numeroase evaluări independente și care de-a lungul timpului nu a avut niciun fel de accident în operare.

credit foto: Nuclearelectrica