Este deja campanie electorală și fiecare politician are agenda și aspirațiile sale. Se aleargă prin țară, se participă la emisiuni TV, se dau declarații din toate pozițiile. Momentan, singurul candidat cert pentru alegerile prezidențiale, rămâne actualul președinte, Klaus Iohannis.

După ce președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și-a rezolvat lista pentru europarlamentare, acum tatonează terenul pentru o posibilă candidatură la prezidențialele din toamnă. Nu e nimic sigur, chiar dacă ALDE și-ar dori un candidat comun cu PSD în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu, hotărârea decisivă rămâne la Liviu Dragnea.

„Analizez această opțiune și voi anunța când va fi cazul. Eu îmi doresc să fiu președintele unei Românii, dar altfel decât este astăzi. Avem 3 mandate prezidențiale care au dezbinat românii. Eu vreau să fiu un altfel de președinte. Încă nu suntem în situația să spunem că decizia va fi luată mâine” a declarat Tăriceanu la România TV.

Liviu Dragnea, conform zvonurilor care circulă în media, și-ar dori o candidatură la prezidențiale. Acesta nu a confirmat încă nimic în această direcție, singura declarație în legătură cu candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale făcută de acesta fiind legată de data anunțării acestuia. După alegerile europarlamentare…

Dacian Cioloș este un alt președinte de partid care nu exclude o candidatură la funcția de președinte. Chestionat pe acest subiect, Cioloș a răspuns că o eventuală candidatură a sa la alegerile prezidențiale, reprezintă „o posibilitate”, dar „pot fi și alte posibilități”. Cum deja e campanie electorală, Călin Popescu Tăriceanu a comentat declarațiile liderului PLUS.

„Nu știu dacă o să candideze. Domnul Cioloș nu prea e genul care să candideze, este genul care să fie pus ceva… comisar european, premier. Cu candidatura mai încet. Până acum așa a avut evoluția politică. Nu a candidat la nimic”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, duminică la România Tv, potrivit Mediafax.

Victor Ponta nu candidează la prezidențiale, el doar face previziuni legate de înfrângerea lui Liviu Dragnea într-un ipotetic tur doi cu Klaus Iohannis.

“Cred că domnul Iohannis, ca să fie absolut sigur de victorie, trebuie să intre în turul doi cu Liviu Dragnea. Dacă nu este Liviu Dragnea, dacă este altcineva în turul doi, cred că domnul Iohannis are o competiţie dificilă (…)  Iohannis se luptă cu Dragnea şi asta îi asigură, dacă ajunge în turul doi, 65 – 70%.

Nu voi candida pentru funcţia de preşedinte în această toamnă, voi susţine pe altcineva. Nu pe domnul Iohannis, nu pe domnul Dragnea, un candidat care poate fi Pro România sau poate fi un candidat susţinut de mai multe partide, inclusiv Pro România, un candidat de centru, centru-stânga, pro-european, care să nu fie domnul Iohannis, să nu fie domnul Dragnea, evident” a declarat Victor Ponta.

Prin această declarație, Victor Ponta dă de înțeles că Pro România are ușa deschisă pentru negocieri în vederea alegerilor prezidențiale, acesta declarând în trecut că urmărește un post de premier.

FOTO: ȘTEFAN TRĂSNEA