Având o cupolă cu diametrul de 16 metri și sistem de proiecție laser (4K) de 24.000 de lumeni, cel mai mare și mai performant planetariu din România va fi inaugurat pe 19 iulie în Salina Slănic Prahova, la 208 metri adâncime, potrivit hotnews.ro. Supernova Planetarium este un proiect de peste 2 milioane de lei, beneficiind inclusiv de finanțare europeană. Acesta va fi inaugurat în prezența inițiatorilor proiectului, invitați din presă, dar și a publicului larg.

Cu această ocazie va fi aniversat jumătate de veac de istorie – „APOLLO 11 – 50 de ani de la aselenizare”. Astfel, odată cu deschiderea oficială a planetariului finalizat în 2018, evenimentul care va avea loc pe data de 19 iulie sărbătorește una dintre cel mai mare realizări ale civilizației umane: primul pas al unui om pe un alt corp ceresc.

Proiectul de la de la Salina Slănic a fost inițiat de către Telescoape.ro și Asociația Astronomică Urania din București. La Supernova Planetarium vor fi realizate prezentări interactive de boltă cerească: constelații, planete, nebuloase, galaxii, comete, asteroizi, exoplanete etc.

În comunicatul transmis de către organizatorii evenimentului se arată că:

„Pentru a clarifica eventualele neconcordanțe vis a vis de faptul că la Brașov a fost anunțat cel mai mare planetariu din România, vă informăm că diametrul domului Planetariului SUPERNOVA este de 16 metri, iar al celui din Brașov, de 14 metri. De asemenea, proiectoarele de la Slănic Prahova sunt 4K, pe bază de tehnologie laser, cu o luminozitate superioară celui de la Brașov: 24000 lumeni la Slănic, vs. 10000lumeni la Brașov”, conform hotnews.ro.

Cele mai mari planetarii din țară, în funcție de diametrul cupolei, sunt următoarele:

  • Supernova Planetariu (16m) – Salina Slănic Prahova (digital 4K);
  • Brașov (14 m) – Zoo Brașov (digital 4K);
  • Suceava (10 m) – Universitatea Ștefan cel Mare (optomecanic).

Potrivit sursei citate, inițiatorul proiectului și președintele Asociației Astronomice Urania, Dargoș Brașov, a precizat:

„Turiștii au deja ocazia să participe la prezentări interactive ăla constelațiilor și obiectelor de pe bolta cerească, respectiv să navigheze prin univers prin intermediul proiecțiilor fulldome (la 360 grade) ale sistemului laser 4K, de ultimă generație, instalat în planetariu.”

Publicul poate participa la eveniment pe bază de bilet, care poate fi procurat de pe site-ul planetariu.ro. Iar pentru persoanele din București care își doresc să participe la inaugurarea planetariului din Salina Slănic, a fost pus la dispoziție de către organizatori un autocar care va pleca vineri, de la ora 10.00, din Piața Victoriei.

Programul este afișat atât pe pagina de facebook a planetariului cât și pe website. Ca și recomandare, având în vedere că temperatura în salină este de 12°C, este necesar să vă luați îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate.

Amfitrionul evenimentului este cosmonautul dr. ing. Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Române.

Speakerii din cadrul evenimentului vor fi:

  • Dr. Debra Elmegreen – viitor Președinte UAI;
  • Uniunea Astronomică Internațională – mesaj video;
  • Dr. Magda Stavinschi – Institutul Astronomic al Academiei Române;
  • Prof. Alexandru Mironov – Revista Știință & Tehnică;
  • Prof. dr. Mircea Rusu – Universitatea din București.

credit foto: libertatea.ro