Denumită Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor, aceasta este ultima zi de vineri din post înaintea Paștelui. De altfel pe lângă cele două nume, în poporul român mai este cunoscută și sub denumirile: Vinerea Paștelui, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă. Bineînțeles că pentru fiecare denumire există câte o semnificație. Mai exact se numește Vinerea Paștelui pentru că este vinerea de dinainte de Paști, iar Vinerea Patimilor, deoarece în această zi Iisus Hristos a fost răstignit și a pătimit.

Vinerea Seacă deoarece foarte mulți români sunt obișnuiți să țină post negru și de asemenea, această zi este una dintre cele trei zile de sărbătoare denumite „Triduum Sacrum”. Din cadrul acestui „Triduum Sacrum” mai fac parte Joia Mare și Sâmbăta Mare. De asemenea în credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Iisus prin răstignirea acestuia, murind pe cruce pentru a putea răscumpăra omenirea de sub jugul păcatului strămoșesc.

Ba mai mult decât atât, în mai toate bisericile ortodoxe se realizează slujbe care sunt asemănătoare celei de înmormântare. Ceea ce este important și de reținut este faptul că după ce se termină  slujba în biserică, credincioșii participanți la slujbă merg la cimitir pentru a-și plânge morții. În tradiția românească se mai spune că în această zi sfântă nu se folosește oțet, deoarece lui Iisus Hristos i s-a dat sa bea oțet atunci când a cerut apă, în momentul în care a fost răstignit.

Tot în Vinerea Mare se scoate în centrul bisericii Sfântul Epitaf pe sub care toată lumea trece. Prin urmare Sfântul Epitaf reprezintă închipuirea Mântuitorului mort  și care este înconjurat de Apostoli și de Maica Domnului. În tradiția populară se mai spune că cei care trec de trei ori pe sub Sfânta masă unde este așezat Epitaful nu mai au dureri de cap, de mijloc și de șale pe parcursul anului, iar dacă își vor șterge ochii cu marginea Epitafului se spune că nu vor mai avea dureri de ochi.

credit foto: Cuvantul Ortodox