Chiar dacă cei mai mulți dintre noi sunt entuziasmați în momentul în care se apropie o mare sărbătoare, de cele mai multe ori entuziasmul acestora se datorează darurilor pe care urmează să le primească. Cum fiecare sărbătoare își are propriile obiceiuri și tradiții, nici Paștele nu iese din acest tipar. Și pentru că de cele mai multe ori cei mici sunt atrași de daruri, de Paști darurile sunt aduse de Iepuraș. Însă foarte puțini știu ce semnificație are acest iepuraș și din ce perioadă datează prima apariție a acestuia.

De altfel legenda spune că prima apariție a iepurașului a avut loc în poporul german și, de fapt, acesta simbolizează fertilitatea. Despre iepuraș s-a scris în cărți pentru prima dată în Germania în jurul anului 1500, dar cel mai probabil având în vedere tradiția populară este posibil ca acesta să dateze de mult mai mult timp. Tot în Germania au apărut prima dată și dulciurile în formă de iepure, realizate din aluat și zahăr. Aceste dulciuri au apărut în jurul anului 1800, ca mai apoi în Germania și Franța să apară primele ouă de ciocolată.

De asemenea se mai spune că acest simbol al iepurelui provine de la festivalurile păgâne, care erau dedicate zeiței Eastre, și de aici își are originea. S-a scris despre apariția acestuia, mai ales că la început iepurașul a fost, de fapt, o pasăre rănită pe care zeița a transformat-o în iepure pentru a o putea vindeca. Drept răsplată iepurașul în fiecare an îi dăruia ouă decorate zeiței, acesta păstrându-și, încă, capacitatea de a face ouă. Prin urmare în funcție de zone și de tradiții iepurașul are diverse semnificații.

Ba mai mult decât atât pentru budiști iepurele reprezintă o creatură selenară și neavând ce ofrandă să-i aducă zeiței Indra, acesta s-a gătit pe sine în focul sacru. Ca și răsplată, iepurele a fost așezat pe Lună. De asemenea, în America tradiția iepurașului de Paști a fost adusă de către emigranții germani.

Cu toate astea însă iepurașul nu a fost întotdeauna acela care aduce daruri, ci a avut și alte semnificații așa cum este descris pe site-ul Historia: de multe ori a fost asociat şi cu risipa, nestăpânirea, desfrâul, întrucât este simbol al vieţii elementare, instinctual, pe care raţiunea ar vrea să le controleze. În vremea iluministă din istoria unui popor, teama faţă de puterea distrugătoare a instinctului tabuizează animalul, aşa cum vedem în Deuteronomul şi Leviticul. Interdicţii asupra consmului de carne de iepure găsim la celţii bretoni, la popoarele baltice şi în mai multe zone asiatice. Nici ţăranii şiiţi anatolieni nu îi consumau carnea, dar din alte motive: îl considerau animal divin.