Nici nu se răcise bine microfonul de la care CCR-ul a făcut publică decizia potrivit căreia protocoalele SRI + PÎCCJ nu este egal Love, că s-a și dezlănțuit iadul contestărilor. Opoziția fierbe, acuzații, declarații belicoase, invitații către Președintele României să convoace referendumul pe justiţie. Cum era și normal, din partea PSD-ALDE, nimeni nu contestă nimic. În definitiv, din punctul lor de vedere, decizia CCR este o victorie împotriva Statului Paralel.

Unul dintre membrii Opoziției care solicită preşedintelui Klaus Iohannis să convoace de urgenţă referendumul pe justiţie este Dan Barna, președintele USR. Deși convins că acest lucru nu este viabil, Iohannis a avut destule momente bune în care putea să ducă România la referendum și le-a ratat, Dan Barna și partidul pe care îl păstorește era musai să iasă public cu o astfel de declarație. Asta dacă este să dăm crezare zvonurile conform cărora, USR ar fi susținut din umbră de diverse servicii. Până la dovezi clare, faptul că Dan Barna este vehement la adresa deciziei CCR cu privire la protocoalele încheiate de SRI, o putem pune doar pe seama situației politice în care se află momentan Dan Barna și partidul pe care acesta îl conduce. Mai exact, în opoziție.

“Presiunile pe care Dragnea şi acoliţii lui le-au făcut în ultimii doi ani asupra justiţiei din România au fost clar în direcţia obţinerii unei super-imunităţi în faţa legii pentru sine şi restul clicii. Prin decizia CCR de astăzi, s-ar putea să asistăm la o nouă victorie a lui Liviu Dragnea şi a camarilei sale împotriva justiţiei şi a cetăţenilor. USR îi cere Preşedintelui Iohannis să convoace de urgenţă referendumul pe justiţie şi face apel la toţi parlamentarii pentru a declanşa modificarea Constituţiei astfel încât să fie modificate criteriile de alegere a judecătorilor CCR şi pentru a stabili o serie de limite unei instituţii care în loc să apere democraţia din România, care în loc să fie arbitrul democraţiei din România acceptă să joace rolul de instrument folosit PSD-ALDE în lupta justiţia”, scria Dan Barna pe facebook.

Oare, dacă USR era în situația de-a fi la putere și se confrunta cu cazul acesta, ar fi contestat decizia CCR? Cred că este o întrebare bună la care ar trebui să medităm, în cei 30 de ani scurși de la momentul ’89, la câte mișmașuri politice și intervenții din partea unor instituții s-au întâmplat în România, este greu de crezut că mai există un singur cetățean care să aibă încredere oarbă în politicieni. Sau în judecători. Sau în Servicii…Sau în ceva.