Asociaţia „Tradiţia Militară”, înfiinţată de către pasionaţii de istorie în anul 2004, este singura organizaţie de profil care ia parte anual la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale sub Arcul de Triumf.

Este cea mai veche asociaţie de reconstituire istorico-militară a secolelor XIX-XX din România, reprezintă ţara noastră la Uniunea Europeană a Asociaţiilor Istorico-Militare şi a participat la numeroase manifestări specifice, atât în ţară, cât şi în străinătate, potrivit unui reportaj realizat de Agerpres.

Preşedintele Asociaţiei, Mircea Stoica, vorbeşte despre cei care au pus bazele acestei iniţiative: oameni cu vârste sau pregătire profesională diferite, care s-au întâlnit însă la Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I, uniţi de o pasiune comună – istoria militară.

„Ne tot vedeam pe aici, schimbam experienţe, eram colecţionari de obiecte militare istorice şi aşa am ajuns la dorinţa şi concluzia că trebuie să înfiinţăm o organizaţie de reconstituire istorico-militară în România, cu atât mai mult cu cât aceasta este o tradiţie veche în Europa, şi nu numai în Europa. Lipsa armatei române pe acest teren era acut resimţită, aşa încât în ţări străine se înfiinţau grupuri care reconstituiau armata română. Apoi, noi am ajutat la înfiinţarea altor grupuri de acest gen, i-am ajutat cu informaţii, cu echipament, cu instrucţie. Avem grupuri de armată română în Anglia, în Cehia, în Slovacia, în Ucraina şi în Rusia şi, cine ştie, poate în viitor şi în alte ţări”,

precizează el.

Mircea Stoica subliniază că asociaţia nu vizează o „glorificare a războiului sau a patriotismului xenofob”.

„De aceea, şi străinii care îmbracă uniforma românească pot deveni mândri de a o purta. Noi vrem să dezbrăcăm istoria de propaganda războiului, care dezumanizează inamicul şi vrem, mai mult, ca această activitate a noastră să fie o punte de legătură între militari şi civili, între români şi străini, între trecut şi prezent”,

explică Stoica.

În aceste zile, asociaţia face pregătiri pentru parada militară organizată anual la Arcul de Triumf. Mircea Stoica le vorbeşte voluntarilor despre mândria cu care trebuie să participe la eveniment şi despre modul în care poate fi transmis acest sentiment.

Printre premiile pe care le-a primit Asociaţia se numără: Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Medalia Regală pentru Merit, Medalia Ministerului Apărării Naţionale şi Emblema de Excelenţă a Statului Major General. „Tradiţia Militară” acoperă şapte epoci istorice distincte, de după anul 1806.