Cel mai mare retailer online din România desfășoară o campanie în care filosofului Mihai Șora se încearcă construirea unui mit al unui erou anticomunist, deși istoria și legăturile acestuia cu lideri comuniști contrazic flagrant aceste teorii, printre ele numărându-se funcția de ministerul de externe pe care Sora a ocupat-o în guvernul condus de Ana Pauker.

Clipul în care filosoful Mihai Șora explică cum a suferit ororile comunismului a generat foarte multe discuții în mediul virtual, în acest sens reacționând și Adrian Papahagi care îi amintește lui Mihai Șora o serie de evenimente care mai degrabă îl leagă de o colaborare cu regimul comunist.

„Detest minciuna și impostura.

Când la 30 de ani erai membru al Partidului Comunist Francez, când la 32 de ani, în 1948, te întorceai ca membru al unui partid comunist în proaspăt instalata Republică Populară Română, din care cei persecutați încercau disperați să fugă, când primul tău job după repatriere a fost, timp de 3-4 ani, în Ministerul de externe condus de Ana Pauker, după epurarea lui Neagu Djuvara, Constantin Karadja sau Alexandru Paleologu, când timp de 15 ani ai ocupat funcția de redactor-șef al Editurii de Stat pentru Literatură și Artă, creată de comuniști prin transformarea Fundației Regale pentru Literatură și Artă, în timp ce Blaga sau Arghezi erau marginalizați, iar Noica înfunda pușcăria, nu ne povesti cum ai suferit sub comunism!”,

scrie Adrian Papahagi, care îi mai cere lui Șora să dezvăluie câți bani a încasat de la retailer pentru producțiile video promovate, făcând un apel și către presă pentru aflarea acestor informații.

„Îi rog pe doamna și domnul Șora să ne spună câți bani au încasat de la Emag pentru spotul în care domnul Șora, membru în Partidul Comunist la 30+ ani și angajat în Ministerul de Externe condus de odioasa stalinistă Ana Pauker ne explică valoarea libertății și ne povestește cum a suferit sub comunism.

Îi întreb același lucru pe cei de la Emag și Papaya Advertising.

Dacă în loc de răspuns primesc înjurături, rog jurnaliștii onești să obțină această informație.”,

a scris Adrian Papahagi, făcând și un istoric al companiei media care a realizat aceste clipuri manipulative care induc publicul în eroare.

„Papaya Advertising au făcut trei filmulețe de publicitate, excelente formal, care însă au indus publicul în eroare.

În primul, au sprijinit campania pentru Cumințenia Pământului, organizată de dl. Vlad Alexandrescu, azi senator USR, ministru al Culturii în guvernul Cioloș, la acea vreme. Doi copii în picioare goale urmăreau un tren de epocă, cu care ieșea din țară tezaurul României și apoi reintra Cumințenia Pământului. În urma acestei campanii, mulți oameni au donat bani pe care nu i-au văzut înapoi atunci când achiziția publică a eșuat.

https://www.youtube.com/watch?v=zOaYngN8-Ec

În celălalt, au sugerat că dacă se votează referendumul pentru familie, în România se va instala o dictatură sinistră, în care profesori-inchizitori vor traumatiza copiii. Această campanie a fost sprijinită de USR și a condus la boicotarea masivă a inițiativei cetățenești.

https://www.youtube.com/watch?v=4C6f_HGn338

Acum ies pe piață cu un clip în care un alt tren de epocă vrea să iasă din țară împreună cu un tânăr care își sărbătorește cei 30 de ani, dar este oprit la granița devenită peste noapte sârmă ghimpată și cortină de fier. Tânărul din poveste este venerabilul filozof și activist civic Mihai Șora. Povestea este însă o nouă minciună, întrucât la 30 de ani (adică în 1946) domnul Șora locuia în Franța și era membru al Partidului Comunist Francez. El nu a fost împiedicat să iasă din România comunistă, ci s-a întors aici în anul 1948, adică exact după abdicarea Regelui și instalarea comunismului. În timp ce alți tineri erau exmatriculați din licee și universități, aruncați în închisoare, torturați, uciși, sau forțați să se exileze, domnul Șora obținea primul său post în Ministerul Afacerilor Externe condus de sinistra stalinistă Ana Pauker, unde a funcționat timp de 3-4 ani, între 1948-1951. Oricine, ca Profesorul Vladimir Tismăneanu, cunoaște cât de cât acea epocă, ne poate confirma că persecuția și teroarea în România anilor 1948-1951 nu consta într-un post în Ministerul de Externe. Filmul este deci profund mincinos, domnul Șora este forțat să comită o impostură pretinzând că la 30 de ani comunismul i-a distrus viața: de fapt, dânsul era unul dintre beneficiarii comunismului, în timp ce colegi de-ai săi de generație erau uciși, torturați sau încarcerați.

https://www.youtube.com/watch?v=e6dgfhxBK9Q

Emag ar trebui să își ceară scuze de la foștii deținuți politici și să retragă filmul de pe piață. La 30 și ceva de ani domnul Șora era comunist sadea, cu carnet de partid, și lucra într-un minister condus de una dintre cele mai odioase figuri ale terorii comuniste”,

conchide Adrian Papahagi.