Constanța

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi, 15 august, la  festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române care vor avea loc la Comandamentul Flotei din Constanţa, potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale, de la ora 9:55, conform agendei prezidenţiale.

Joi, de Ziua Marinei Române, între orele 9:45-12;30, publicul de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei va putea să admire exerciţiul naval demonstrativ „Forţele Navale Române 19″, la care vor participa şi nave şi aeronave militare din Italia, Ucraina şi Statele Unite ale Americii, conform AGERPRES.

Conform sursei citate, tradiţia participării unor parteneri străini la sărbătoarea marinarilor militari şi civili este continuată şi în acest an, astfel că la exerciţiul naval demonstrativ „Forţele Navale Române 19″, organizat joi, 15 august, la Constanţa, vor participa detaşamente de militari, nave şi aeronave din Italia, Ucraina şi Statele Unite ale Americii.

„Publicul spectator de pe esplanada Comandamentului Flotei va putea să admire în dispozitivul naval de pe mare, în plus faţă de navele militare româneşti, o navă-şcoală ucraineană din clasa Petrushka, precum şi distrugătorul american USS Porter. Secvenţele aeriene vor fi asigurate de aeronave ale forţelor navale şi aeriene române, precum şi de aeronave italiene Eurofighter Typhoon şi un avion american de cercetare P8 Poseidon”,

se arată în comunicatul Statului Major al Forţelor Navale (SMFN).

Garda de onoare, prezentă la Ziua Marinei Române 2019, este alcătuită din patru detaşamente de militari din Forţele Navale Române şi câte un detaşament de militari din Italia, Ucraina şi SUA, cu detaşamentul Asociaţiei „Tradiţia Militară” încheind formaţia.

Navele-şcoală ucrainene şi distrugătorul american au acostat luni, 12 august, în Portul Constanţa, pentru o escală de trei zile, timp în care sunt planificate vizite, pentru echipajele acestora, la obiectivele turistice de pe litoral.

Mangalia

Garnizoana Mangalia şi administraţia publică municipală organizează, joi, în portul turistic, ceremonii militare şi religioase, defilări, parade şi concerte în contextul celebrării celei de-a 117-a ediţii a Zilei Marinei Române.

Potrivit Primăriei Mangalia, mii de spectatori sunt aşteptaţi să participe de la ora 9,45 la festivităţile organizate de militarii Forţelor Navale Române (FNR), precum şi la exerciţiile aplicate organizate pe mare şi la ţărm, dar şi la jocurile marinăreşti dedicate Zilei Marinei Române.

Conform programului, în port, în rada exterioară şi pe cheu, marinarii îşi vor demonstra abilităţile în exerciţii cu navele militare, cu scafandri de luptă şi infanterişti marini ce vor folosi muniţie de manevră, precum şi elicoptere şi avioane de atac pentru îndepărtarea unui presupus inamic. Tot în aceeaşi notă, se înscrie şi exerciţiul de pe uscat, pe cheul din Portul Turistic, unde spectatorii au prilejul de a sta destul de aproape de militarii care vor respinge un atac armat de pe mare. În continuare, Zeul Neptun va declara deschise jocurile marinăreşti la care vor avea acces şi spectatorii.

Istoric

Ziua Marinei Române este o sărbătoare civilă și militară, marcată de autoritățile publice și celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter evocator, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare și religioase organizate de Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Administrației și Internelor.

S-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanța, la bordul crucișătorului Elisabeta, în prezența ministrului de război Dimitrie A. Sturdza și a tuturor ofițerilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber și jocuri de artificii, conform wikipedia.

A fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial partea I, nr. 896 din 1 octombrie 2004. Începând din anul 2009, ziua de 15 august a fost declarată sărbătoare națională.

Foto: mangalianews.ro