În fiecare an, Ziua Mondială a Astmului are o dată fixă, aceasta fiind marcată în prima zi de marți din luna mai. Pentru prima dată aceasta a fost marcată în mai mult de 35 de țări, în anul 1998. Acest eveniment este organizat de către Inițiativa Globală pentru Astm (Global Initiative for Asthma – GINA).

Ba mai mult decât atât evenimentele din fiecare an au avut drept obiectiv nivelul de creștere al conștientizării aupra asmului și nu în ultimul rând îmbunătățirea nivelului de îngrijire și de tratament pentru persoanele care sunt afectate de această boală. În acest an tema evenimentului pentru Ziua Mondială a Astmului este „STOP Astm”.  Conform site-ului ginasthma.org și preluat de către reginamaria.ro, aceasta se poate traduce astfel:

„ S(Evaluarea Simptomelor), T (răspunsul la Testul de control al astmului), O (Observarea), P(Potrivirea/ ajustarea permanentă a tratamentului)”.

În 2018 s-a realizat Global Asthma Report prin care se arată faptul că la nivel mondial circa 339 milioane de persoane suferă de această afecțiune, iar specialiștii estimează că numărul acestora va crește până în 2025 la aproximativ 400 de milioane. De asemenea trebuie să amintim faptul că astmul este cauzat de alergii în proporție de 50% pentru adulți și 80% pentru copii, acest lucru fiind precizat în raportul amintit.

În cazul României incidența acestei afecțiuni tinde să crească de la an la an. De asemenea potrivit statisticilor realizate de către Institutul Național de Sănătate Publică, în fiecare an apar 1,5 cazuri noi ale acestei afecțiuni la 1.000 de persoane. La fel se confirmă și faptul că cel puțin 1 din 20 de copii de vârstă școlară poate suferi de astm. Un alt lucru foarte important de amintit este faptul că astmul nu se poate vindeca, dar simptomele acestuia pot fi controlate cel mai adesea printr-un tratament adecvat.

credit foto: reginamaria.ro