În urmă cu câteva zile ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat adoptarea ordonanţei care legalizează platformele de ridesharing, astfel s-au deschis noi oportunități pentru intrarea pe piață și a altor firme de transport alternativ față de cele care sunt deja prezente pe piața din România. Astfel pe lângă aplicațiile Uber, Clever, Taxify și Bolt şi-a făcut apariţia și aplicația Yango care va oferi servicii de ridesharing şi pentru clienții din țara noastră.

Potrivit site-ului oficial al companiei, serviciul este disponibil în peste 300 de orașe mari din 16 țări diferite din întreaga lume,  în unele dintre aceste locuri acesta fiind cunoscut sub numele de Yandex.Taxi. Țara noastră a devenit cea de-a cincea țară a Uniunii Europene unde operează această aplicație, pe lângă Estonia, Letonia, Lituania și Finlanda.

Acest serviciu a fost lansat în anul 2011 de către Yandex — una dintre cele mai mari companii de tehnologie din Europa, care dezvoltă produse și servicii inteligente bazate pe învățarea programată (machine learning). Yango aduce pe piață această expertiză tehnologică, folosind propriile sisteme de cartografiere și generare a traseelor pentru a determina locația pasagerilor și pentru a-i duce la destinație.

Folosind propriul sistem de cartografiere, generare a traseelor și navigare, precum și un sistem de repartizare a comenzilor în baza învățării programate, cei de Yango promit să reducă masiv preţurile pieţei. Potrivit Mediafax, compania mizează pe cererea mare de curse care îi va ţine mereu ocupaţi pe şoferi şi care va acoperi astfel costurile platformei. Încep prin a percepe 0% comision, urmând să-l mărească odată cu dezvoltarea serviciului pe piaţă.

Potrivit bursa.ro, călătoriile comandate prin intermediul aplicaţiei Yango pornesc de la preţul de 5 lei cu discount, care include rezervarea maşinii, o distanţă de 3 km şi o durată a cursei de 7 minute. De exemplu, clienţii Yango vor plăti 35 de lei pentru o cursă de la Aeroportul Otopeni până în centrul Bucureştiului (Piaţa Universităţii). Totodată dacă se va introduce punctul de destinație în momentul în care se comandă o mașină, prețul călătoriei va fi calculat și de asemenea veți știi cât trebuie să plătiți.

Un aspect important este legat de plata curselor care se poate realiza în prezent prin intermediul unui card bancar care trebuie să fie înregistrat în aplicație. De asemenea trebuie menționat că prețul călătoriei nu se modifică în timpul cursei, chiar dacă mașina este blocată în trafic sau șoferul este nevoit să urmeze o rută  ocolitoare.

Cei de la Yango colaborează cu 55 de parteneri din România, firme de transport autorizate. Ca modalitate de control al calității, în baza feedback-ului din partea clienților, șoferii cu rating înalt primesc comenzi în primul rând, iar șoferii cu rating-ul mai jos de pragul minim sunt blocați automat de la primirea comenzilor. Aplicația poate fi descărcată în mod gratuit din App Store sau Google Play în română, engleză, dar și alte limbi.

Potrivit bursa.ro, serviciul Yango/Yandex.Taxi a fost lansat în 2011 și până la sfârșitul lunii septembrie 2018 această companie a înregistrat 1 miliard de curse. Iar mai mult de 700.000 de șoferi sunt conectați activ la acest serviciu în fiecare lună. De asemenea Yandex este printre puținile companii din lume care utilizează în mod real tehnologia mașinilor autonome. Iar primele teste au fost realizate pe drumurile publice din Rusia, Statele Unite ale Americii și Israel. Prin urmare, Yandex este și prima companie din Europa care a lansat serviciul zilnic de robo-taxi.

credit foto: Start-up.ro