Ministerul Educației a anunțat că o sumă de aproximativ 600 de milioane de lei va fi alocată pe întreg anul școlar atât pentru rechizite, cât și pentru vouchere de echipament sportiv. Lucrul acesta a fost declarat marți, într-o conferiță de presă de către Ecaterina Andronescu, ministrul Educației Naționale.

Aceste vouchere se vor acorda pentru elevii cu probleme sociale, cât și pentru elevii din învățământul obligatoriu. Ministrul Educației își dorește ca până la începerea noului an școlar 2019 – 2020, acest proiect să fie adoptat, având în vedere că au nevoie de promulgarea bugetului de către președinte. În conferința de presă, Ecaterina Andronescu declară:

„Trebuie să ajungă odată cu debutul anului şcolar. Trebuie să promulge domnul preşedinte bugetul. Pentru elevii din învăţământul obligatoriu şi pentru cei cu probleme sociale. Sigur vom cuprinde şi elevii de liceu care au probleme sociale. Tot ce trebuie fiecărei clase de la începutul anului şcolar până la finalizarea lui. Nu este prima dată când se derulează un asemenea proiect. Un proiect de rechizite şcolare pentru un număr de aproximativ 1,1 -1,2 milioane s-a mai derulat începând cu anul 2001. (…) Procedura va fi Legea achiziţiilor publice. Nu putem să fim în afara legii”.

Ecaterina Andronescu intenționează să lase elevilor de gimnaziu, la final de an școlar, manualele de Limba și Literatura Română, dar și manualele de Matematică. Se pare că același lucru se va întâmpla și în cazul elevilor de liceu, numai că în cazul acestora se vor lăsa manualele pentru acele discipline la care vor susține bacalaureatul. Explicația ministrului fiind una foarte clară și fermă:

„Intenţionăm ca în aceste resurse să cuprindem pentru elevii din ciclul gimnazial şi două cărţi – Limba română şi Matematică, manuale care să rămână la ei pentru că le sunt utile pentru evaluarea de la clasa a VIII-a şi pentru ciclul liceal, disciplinele care sunt discipline de examen. (….) Pentru echipamentul sportiv se dau vouchere şi fiecare îşi cumpără potrivit măsurii (n.r. – costum de trening şi adidaşi)”.

Dacă acest proiect va fi pus în practică sau nu vom vedea ce se va întâmpla în debutul noului an școlar. Totuși ar fi interesant să observăm și puțin interes din partea guvernanților cu privire la viitorul elevilor.