Papa Francisc a sosit, vineri, în România, pentru o vizită istorică între 31 mai şi 2 iunie. Călătoria apostolică a papei Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi se desfăşoară sub genericul “Să mergem împreună”

Programul de vineri. Papa Francisc poate fi salutat, la sosirea în România:

1. În zona Bulevardului Kiseleff

2. Între strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei. În această zonă coloana Suveranului Pontif va circula cu viteză redusă pentru ca Papa Francisc să-i salute pe cei prezenţi. (Pe celelalte porţiuni ale traseului coloana Suveranului Pontif se va deplasa conform protocolului de securitate impus de eveniment şi de aceea, pe aceste tronsoane de deplasare scad şansele de a-l vedea pe Papa Francisc. Pe traseul de deplasare al coloanei oficiale este interzisă folosirea dronelor)

La coborârea din avion Suveranul pontif a fost primit cu covor roșu și așteptat de președintele Klaus Iohannis și Carmen Iohannis, precum și lideri spirituali ai bisericii catolice și ortodoxe române. Papa a făcut un gest neașteptat când a pupat crucea de pe pieptul lui ÎPS Nifon, reprezentantul BOR.

sursa foto: mediafax

Papa Francisc se deplasează înspre Palatul Cotroceni într-o Dacia Logan de culoare albastră, unde se va întâlni cu oficialitățile statului Român printre care se numară premierul Viorica Dăncilă, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

12.20: Papa Francisc este primit cu onorurile unui șef de stat la Cotroceni. În public, la ceremonia oficială pentru primirea Suveranului Pontif se află copii și tineri de la Consiliul Național al Elevilor, Alianța Națională a Studenților din România, Consiliul Tineretului din România, Școala Concordia, copiii de la corurile Campus Mundi/ Madrigal, Cercetași și Asociația Națională a Surzilor din România.

13.00 Papa Francisc și președintele României au susținut discursuri după întâlnirea privată la care Papa Francisc a primit din partea președintelui României, următoarele cadouri:

1. Covor/„scoarţă” – Oltenia
2. Brâu brodat cu mărgele – Transilvania
3. Brâu tricolor – specific național românesc
4. Ștergar – Muntenia
5. Tipare pentru caș – Moldova
6. Oua încondeiate – Bucovina
7. Ceramica de Horezu – Oltenia
8. Cavalul -– Moldova / Vrancea
9. Icoana Înălțării Domnului
10. Miere de salcâm – Transilvania / zona Blajului
11. Magiun / gem de fructe (Magiunul de Topoloveni)  – Muntenia
12. Vâslă – Pagaia lui Ivan Pazaichin
13. Minge şi tricou cu autograf Gheorghe Hagi
14. Vin de colecție Riesling Italian, podgoria Minis 1936– Banat / Crişana
15. Vin de vinoteca – Feteasca Regala – Dealurile Moldovei, 1998
16. Vin Golem Roșu, Crama Basilescu, 2013 – Muntenia
17. CD-uri cu lucrări din opera lui George Enescu
Din discursul Papei la Cotroceni se desprinde mesajul de pace și solidaritate, unind în discursul său mesajul către înalții oficiali români și către Biserica Ortodoxă Română.
“Adresez salutul meu cordial domnului președinte și doamnei prim-ministru pentru invitația de a vizita România. Pe fratele meu Daniel țin să îl salut cu iubire frățească, aduc un salut tuturor credincioșilor Bisericii Ortodoxe și pe toți membrii Bisericii Catolice. Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dvs țară, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan. E un moment potrivit pentru a arunca o privire de ansamblu, la 30 de ani de când România s-a eliberat de sub regimul comunist”
A spus Papa Francisc, în debutul discursului său.
“Este o mare bucurie pentru mine ca în calitate de Președinte al României și în numele tuturor românilor, să vă primesc la București, la Palatul Cotroceni, și să vă urez «Bun venit în România!».
Vă veți afla pentru câteva zile pe tărâmul Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, și sunt convins, Sfinte Părinte, că în București, la Iași, la Șumuleu Ciuc și la Blaj veți fi întâmpinat cu cea mai mare căldură.
Veți putea cunoaște țara pe care Sfântul Ioan Paul al II-lea a denumit-o, atât de frumos, «grădina Maicii Domnului».
La rândul nostru, ne vom bucura să fim gazdele Episcopului Romei, locul rădăcinilor noastre de limbă și de credință.”
A spus Klaus Iohannis, în debutul discursului său.

Papa Francisc a coborât din maşină şi a salutat mulţimea la plecarea de la Palatul Cotroceni

După vizita la Cotroceni, Papa Francisc va fi prezent la Patriarhia Română începând cu ora 15.45 de minute.