Viorica Dăncilă, prim-ministrul României și președintele PSD, Eugen Teodorovici, președintele executiv al PSD, Mihai Fifor, secretarul general al PSD, Felix Stroe, președintele Organizației Județene Constanța a PSD, Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, și Ion Popa, președintele OPSD, s-au întâlnit astăzi cu pensionarii, la Constanța pentru discuţii cu privire la mărirea punctului de pensie începând de astăzi 01.09.2019 şi nemulţumirile pensionarilor.

În deschiderea întâlnirii, premierul Dăncilă a dat asigurări pensionarilor că există banii pentru pensii și mărirea punctului de pensie

„Nu este o zi naţională, nu e doar prima zi de toamnă. Aş spune că e ziua demnităţii pe care dumneavoastră o meritaţi. (…) Cei care nu-şi tratează cu respect părinţii şi bunicii, nu au respect pentru nimic. Astăzi creşte pensia minimă. Vreau să continuăm aceste lucruri şi le vom continua. Şi, pentru că m-a întrebat cineva dacă sunt bani, cu siguranţă da. Niciodată nu vom face un pas fără să ne asigurăm că există bani pentru pensii, pentru salarii. De aceea fac un apel către cei care vin în spaţiul public şi spun <<nu sunt bani pentru pensii şi salarii>>. Nu pot să-i înţeleg. Sunt pensionari care în ţara aceasta trăiesc de la pensie la pensie. Cât de cinic să fii să spui: <<Nu mai sunt bani>>? Şi că un pensionar nu-şi mai ia pensia? Sunt oameni care au învăţat să conjuge doar verbul a tăia. (…) Am venit foarte bucuroasă să vă întâlnesc astăzi, cu multă deschidere şi cu multă emoţie. De fiecare dată am emoţii când mă întâlnesc cu pensionarii din România. De fiecare dată am văzut susţinerea pensionarilor, încrederea pe care ne-au acordat-o. (…) De fiecare dată au simţit dacă vine un pericol sau dacă se merge în direcţia cea bună. Din păcate, au fost puţini cei care i-au ascultat. Trebuie să învăţăm în această ţară să ascultăm pensionarii. (…) Când vrei să iei cele mai bune decizii, te consulţi cu cei care au experienţă, înţelepciune, cu cei care au depăşit multe obstacole în viaţă”,

a declarat preşedintele PSD, la Conferinţa Organizaţiei Pensionarilor din partid, care are loc la Centrul Expoziţional Mamaia.

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, a explicat pensionarilor că noua lege a pensiilor este una extrem de ambiţioasă, care aduce multe provocări pentru guvern.

„În anul următor, evoluția punctului de pensie prin noua lege a pensiilor este extrem de ambițioasă. Am avut discuții repetate cu doamna premier, cu Teodorovici, cu domnul ministru Fifor și ne spuneam că nu este o lege ușor de pus în practică, nu este o lege pe care oricine să şi-o dorească s-o pună în practică. Este o lege care, din punct de vedere financiar, aduce multe provocări, o lege care din punct de vedere al punerii în practică sigură cu calcule, cu tot ce înseamnă sistem informatic e o lege o mare provocare pentru acest guvern. (…) Nu ne lăudăm cu aceste cifre, doar le prezentăm și cu modestie spunem că încă mai avem multe de făcut pentru dumneavoastră. Între măsurile care intră în vigoare de la 1 septembrie se numără și reducerea sau eliminarea impozitării pensiilor. Am spus că pensiile mici, de până la 2000 lei, nu mai trebuie să plătească impozit pe venit, iar cele peste 2000 să le diminuăm de la 16% la 10%. Sunt măsuri complementare care pe lângă creșterea valorii punctului de pensie ne gândim să aducă un zâmbet pe chipul dumneavoastră”,

a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Constanța.

Ministrul a răspuns și afirmațiilor potrivit cărora inflația creează dificultăți pensionarilor, chiar dacă pensiile vor crește.

„S-a spus foarte mult că inflația mănâncă aceste creșteri de pensii și salarii. Toate datele prezentate sunt ale INS sau ale Eurostat. Creșterea pensiei medii a fost de 29,4%. Într-adevăr, indicele prețului de consum a crescut cu 8,9%. A rămas o creștere reală de 18,8%. Repet, nu e suficient, mai avem foarte mult de lucru, acesta este adevărul”,

a mai explicat ministrul Marius Budăi.

Liderul PSD, care a fost întâmpinat de un grup de câţiva protestatari la intrarea în sala în care se ţine evenimentul, i-a criticat în context pe cei care au vrut şi mai vor să facă „război” între tineri şi seniori, între bugetari şi cei care lucrează la privat.

Pensionarii prezenți la întâlnire au expus o serie de probleme cu care se confruntă susținând că nu li se par normale diferențele dintre pensiile de vechime și cele speciale precum și că există numeroase inechități sociale în ce privește calcularea acestora solicitând guvernului să acționeze în acest sens, mărirea punctului de pensie nefiind suficient pentru rezolvarea acestor inechități, precum și alte probleme care implică viitorul tineretului în țară.

Întreaga dezbatere o puteți urmări în video-ul de mai jos: