În cadrul unei conferințe de presă de la Târgu Mureș, Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a spus că va încerca prin viitoare lege a învățământului să transforme toate școlile profesionale, în școli profesionale duale. Ministrul Educației Naționale își dorește această transformare deoarece printr-un asemenea mod și oamenii de afaceri, mediul privat, pot contribui la învățământul profesional.

Iar acest lucru se poate întâmpla prin dotarea cu echipamente performante a atelierelor, prin investiții în materiale pentru mediul profesional, dar și prin locurile de muncă și practică pe care le pot oferi pentru învățăcei. Potrivit Agerpres, în aceeași conferință Ecaterina Andronescu a declarat:

„Suntem într-o cu totul altă etapă, suntem în etapa în care în foarte multe locuri din ţară se dezvoltă şcolile profesionale duale. Ce înseamnă aceste şcoli profesionale duale? Acelea în care angajatorii vin şi cu o contribuţie în bani, care înseamnă o bursă, bursă care se adaugă bursei date de statul român, şi sigur o contribuţie în ceea ce priveşte orele de practică, fie prin oferta de locuri de practică, fie prin dotarea unor ateliere. Şi dau exemplul Braşovului, unde asociaţia oamenilor de afaceri a investit 2,5 milioane de euro în atelierele dotate absolut de top şi în care se pregătesc aceşti copii din şcolile profesionale duale. De aceea cred că în viitorul imediat, şi aş spune apropiat, ne vom centra pe transformarea tuturor şcolilor profesionale în şcoli profesionale duale, pentru că elevii sunt mai bine pregătiţi, sunt mai interesaţi angajatorii de ei şi au şansa să fie angajaţi la finalizarea studiilor prin şcoala profesională. Acesta este un aspect. Al doilea aspect, încercăm prin viitoarea lege, şi o să vorbesc astăzi aici (cu directorii de şcoli – n.r.), să transformăm liceele tehnologice în licee tehnologice duale şi, de ce nu, să organizăm chiar o formă de învăţământ superior dual, cu accent mai mare pe instruirea practică, pe diferite etaje”.

De asemenea prin intermediul acestei schimbări pe care o va oferi viitoarea lege speră ca viitorii profesioniști să fie mult mai bine pregătiți în momentul în care vor ieși pe piața muncii. De aceea, Ministrul Educației a precizat că este nevoie de această schimbare a liceelor tehnologice în licee tehnologice duale. Totodată a fost abordată și posibilitatea unui bacalaureat diferențiat pentru a avea parte de un sistem de învățământ mult mai flexibil. Ba mai mult decât atât potrivit aceleași surse, Ecaterina Andronescu a mai precizat:

„O schiţă despre care voi vorbi şi astăzi ne pune în evidenţă o nevoie pe care vreau să o discut şi cu colegii directori, nevoia de a flexibiliza sistemul de învăţământ. Şi când spun acest lucru înţeleg, pe de-o parte, flexibilizarea curriculară, să dăm în mai mare măsură o parte din curriculum la dispoziţia autorităţilor locale, a şcolilor şi, în al doilea rând, flexibilizarea diferitelor forme de profesionalizare. Pentru că nu putem să mergem – acum învăţământul obligatoriu, potrivit legii, începe de la grupa mijlocie şi se termină la ultima clasă de liceu – nu putem să mergem pe o singură rută cu toată lumea, ci vom crea rute de profesionalizare diferenţiate în mod deosebit după clasa a VIII-a”.