Secretarul de stat al Departamentului pentru Armamente, Andrei Ignat, a fost eliberat sâmbătă din funcție de către ministrul Apărării, Gabriel Leş. Decizia ministrului Leș de a-l demite pe Andrei Ignat a primit aviz favorabil din partea premierului Viorica Dăncilă, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

“Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a dispus demararea, în perioada curentă, a unui amplu proces de evaluare a activității diferitelor structuri ale M.Ap.N., ce vizează eficientizarea activității instituției.
Rezultatele preliminare au subliniat necesitatea relansării și reenergizării activității manageriale a departamentului responsabil de activitatea de înzestrare. În acest context, ministrul apărării naționale a decis ca oportună eliberarea din funcție a domnului Andrei Ignat, secretar de stat al Departamentului pentru Armamente, propunere ce a primit avizul premierului.
Decizia politică de asigurare a nivelului de două procente din PIB pentru bugetul Apărării trebuie să fie transpusă, în opinia ministrului, într-o manieră dinamică la nivelul structurii ce gestionează programele majore de înzestrare ale Armatei României.” se arată în comunicatul emis de MAPN.

Decizia ministrului Gabriel Leș a fost criticată de vicepresedintele Comisiei pentru Aparare, deputatul liberal, Ovidiu Raețchi. Într-o postare pe Facebook, Raețchi spune că deși Gabriel Leș l-a demis pe Andrei Ignat, principalul vinovat pentru tergiversarea programelor de modernizare a Armatei Române, este ministrul Apărării, Gabriel Leș.

“După ce s-a luptat inutil și absurd cu șeful Statului Major și cu președintele, după ce a stat cu ochii în telefon când primea onorul de la militarii din Afganistan, domnul Gabriel Leș, ministrul Apărării, tocmai și-a amintit că avea sarcina de a duce la capăt programele de modernizare a Armatei Române. Și că le-a făcut praf. Că PSD-ALDE s-au pârât singure la DNA pentru licitația privind corvetele. Că pe toate programele care nu sunt guvern-la-guvern (unde partea americană e serioasă și pesediștii nu au ce face, trebuie să țină pasul) sunt întârzieri și suspiciuni. În consecință, Leș tocmai l-a eliberat din funcție pe unul dintre subordonații săi, responsabil cu domeniul înzestrării – încercând cumva să indice un vinovat pentru harababura din programele de modernizare. În realitate, ca să spunem lucrurilor pe nume, ministrul Leș e cel puțin la fel de culpabil moral. Toată lumea suspecta că programele sunt blocate pentru ca Dragnea visează să devină președinte și să fie cel care decide în privința lor. Din acest motiv, lucrurile trebuiau ținute pe loc cu tot soiul de chichițe birocratice și procese – până la prezidențiale. A protestat domnul Leș împotriva acestei tergiversări? A strigat împotriva oamenilor din minister care nu iși fac datoria? Nu! În schimb, el a acceptat să revină în fruntea Apărării când i-a cerut-o Dragnea, să blocheze licitația pentru corvete și să mai și aducă în minister “specialiști” de la Interne, cercetați penal pentru represiunea din 10 august. Ideea că a fost eliminat din ministerul Apărării omul lui Dragnea (secretarul de stat al Departamentului pentru Armamente) care a amețit programele de modernizare e foarte, foarte parțială. Adevăratul om al lui Dragnea e încă în vârful ministerului – e chiar ministrul Leș – și acum a început să indice vinovați și să elimine urmele mâinii lungi a condamnatului de la Rahova din buzunarul Armatei Române.” a scris Ovidiu Raețchi pe Facebook.