Noul virus care se răspândește în România este de fapt un virus hepatic. Mai exact este vorba despre hepatita E, după spusele doctorului Streinu-Cercel, manager în cadrul Institutului Matei Balș. Cauza apariției hepatitei E se rezumă la igienă precară, dar apare și din pricina cărnii de porc care nu este procesată termic corespunzător.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, boala poate fi tratată cu succes în cazul majorităţii pacienţilor, dar este mai periculoasă pentru femeile însărcinate. De la începutul anului, patru persoane s-au îmbolnăvit cu hepatita E, acest tip de virus fiind depistat în zona Moldovei.

„Este un virus cu transmitere prin circuit pe cale orală. Și pentru asta vreau să atrag atenția cum se folosesc grupurile sanitare. Dacă folosești mâna dreaptă pentru a te șterge, deschizi robinetul cu mâna stângă, altfel lași pe robinet ce ai luat de acolo. Acest virus așa se transmite.”

A afirmat managerul Institutul Matei Balș, potrivit digi24.ro.

Totodată ministrul Sănătății, Sorina Pintea, amintește cât de importantă este prevenția, testarea, îngrijirea, dar și tratamentul:

„Scopul este de a minimiza amploarea hepatitei virale prin reducerea transmiterii, reducerea morbidității și mortalității, asigură accesul la serviciul de prevenție, testare, îngrijire și tratament.”

În acest sens Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au lansat un plan naţional pentru controlul hepatitelor virale în România, existând un plan de eradicare a hepatitei B şi C până în anul 2030.

„Acest program asta aduce, dă posibilitatea oricărui pacient să se diagnosticheze și să se trateze. Trebuie să terminăm cu prosteala asta că vaccinurile nu sunt bune, că ne fac rău. Virusul hepatic B deocamdată nu putem să îl vindecăm, dar putem să îl ținem sub control și putem preveni infecția”

a mai declarat Adrian Streinu-Cercel, potrivit sursei citate.

În ce privește noul virus hepatic, medicii avertizează că trebuie să avem foarte mare grijă de igiena noastră şi la tipul de carne de porc pe care o consumăm. Liliana Gheorghe, medic primar, gastroenterologie afirmă:

“Accesul la teste e limitat și mare atenție la consumul de carne de porc neprocesată termic, afumată, uscată, acesta este bazinul prin care se răspândește”

Un studiu realizat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (ELPA) arată faptul că peste 1.400.00 de români au hepatită B şi C, iar 10 la sută dintre bolnavii cu hepatită C din Europa sunt români, ceea ce plasează ţara noastră pe locul 1 în Europa în privinţa numărului de pacienţi cu hepatită C. În România, aproximativ 800.000 de persoane au hepatită cronică B, iar 600.000 de persoane au hepatită cronică C.