Oamenii de știință avertizează că un milion din cele opt milioane de specii ale planetei sunt amenințate cu dispariția din cauza oamenilor, în ceea ce este descrisă ca fiind cea mai cuprinzătoare evaluare a daunelor naturale globale realizată vreodată. În cadrul unei conferinţe care a avut loc de curând la Paris a fost prezentat raportul realizat de către un organism interguvernamental privind biodiversitatea şi ecosistemele (The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services – IPBES), acest raport fiind finanţat de ONU şi de peste 130 de guverne, informează dpa.com, citat de Mediafax.

Raportul, întocmit de către 145 de experți din 50 de țări, menționează că dintre speciile care se află pe cale de dispariție se numără atât animale, cât și plante și insecte, iar mai mult de jumătate din speciile vizate nu mai au habitat şi nu mai pot supravieţui pe termen lung fără o schimbare în acest sens. Raportul prezintă o imagine sumbră a unei planete devastate de o populație în continuă creștere, a cărui tendință de consum nestăpânită distruge natura.

„Distrugem fundațiile economiilor, mijloacelor de trăi, securitatea alimentară, sistemele de sănătate și calitatea vieții la nivel mondial”.

A declarat şeful IPBES, Robert Watson, conform sursei citate.

Conform raportului, principalele cauze pentru care se poate întâmpla acest dezastru sunt legate de folosirea resurselor iresponsabil, agricultura și pescuitul industriale, precum şi schimbările climatice provocate de industria combustibililor fosili.

Rata globală a dispariției speciilor “este deja de zeci până la de sute de ori mai mare decât a fost, în medie, în ultimii 10 milioane de ani” este precizat în raport.

Șeful IPBES a mai spus că este necesară o “reorganizare fundamentală la nivel global” privind tehnologia, economia şi societatea.

În raport se mai arată faptul că sistemele economice şi financiare globale trebuie să evolueze “pentru a construi o economie sustenabilă la nivel global, departe de actuala paradigmă limitată a creşterii economice”, iar eforturile de a reduce cantitatea de deşeuri şi consumul de bunuri sunt esenţiale.

Raportul vine la scurt timp după ce Grupul Interguvernamental al Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (IPCC) a avertizat că lumea are mai puțin de 12 ani pentru a evita încălzirea globală. În același mod în care raportul IPCC a pus criza schimbărilor climatice pe agenda politică, autorii raportului IPBES de asemenea speră că vor putea aduce în prim plan problema extincției speciilor.