La Forumul Economic de la Davos, istoricul olandez Rutger Bregman a creat senzație, dupa ce abandonând limbajul corect politic, i-a acuzat direct și fără echivoc pe miliardarii lumii și corporațiile lor că nu își achita cinstit taxele către bugetele statelor.

El a comparat Davos cu o conferință despre incendii, în care nu este voie să vorbești despre extinctoare –metafora mea – a spus Bregman, se referă la situația bugetelor statelor și la faptul că evitarea taxelor și impozitelor de atâta timp de cei bogați au adus aceste bugete în stare de “incendiu”.

Pentru miliardarii critici din public în urma acestei afirmații, printre cei mai vehemenți fiind Ken Goldman, fost manager financiar al Yahoo, care a declarat că tocmai taxele scăzute pentru bogați și corporații au creat milioane de locuri de muncă. Bregman a raspuns că, “acele milioane de joburi sunt irelevante dacă au făcut din forța de muncă de-a lungul și de-a latul globului o armata de sclavi vorbitori”, tinând să le reamintească și de faptul că din momentul când Roosevelt a preluat puterea și până în anii 60, când a început demantelarea de către republicani a sistemelor instituite de Roosevelt, America a fost o societate prosperă, în care cei bogați erau taxați cu până la 80 la sută din venituri!

Adresându-se direct criticului Goldman, Bregman a spus clar și răspicat:

“Nu contează doar joburile, contează calitatea lor și demnitatea celor care muncesc; dumneavoastră numărați în fapt sclavi, nu joburi.”

În încheiere, Bregman a făcut a afirmație dură, dar adevărată:” adevărata bogăție nu o creeza cei de sus, cei de sus doar o acaparează și o devorează”.